Beseda leta v Nemčiji je – begunci

Žirija je izbirala med okoli 2500 predlogi besed, ki so jezikovno najbolj zaznamovale življenje v Nemčiji.

Objavljeno
11. december 2015 12.18
Begunci in policist v namestitvenem centru v Središču ob Dravi, Slovenija 21.oktobra 2015. [Središče ob Dravi,Slovenija,begunci,šotori,emigranti,moški,policisti,policija,begunski centri,namestitveni centri,zaščitne maske za dihala,medčloveška
V. U., STA
V. U., STA
Beseda begunci (Flüchtlinge) je v Nemčiji postala beseda leta. Kot so danes utemeljili v Združenju za nemški jezik v Wiesbadnu, beseda begunci zaznamuje prevladujočo temo v iztekajočem se letu. Žirija je besedo leta izbirala med okoli 2500 predlogi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Za besedo leta omenjeno združenje vsako leto izbere besedo, ki je jezikovno še posebno zaznamovala politično, gospodarsko in družbeno življenje v Nemčiji.

Ob lanski obletnici padca Berlinskega zidu je bila beseda leta 2014 svetlobna meja (Lichtgrenze). V Berlinu so namreč lani ob 25. obletnici padca Berlinskega zidu na mestu, kjer je nekoč stal zid, postavili svetlobno instalacijo.

Leta 2013 je bila beseda leta kratica GroKO, ki je okrajšava za veliko koalicijo (Grosse Koalition), leta 2012 reševalna rutina (Rettungsroutine), ki je v povezavi z reševanjem evropske finančne krize, in leta 2011 stresni test.