Bodeča neža za seksistično izjavo leta Boštjanu M. Zupančiču

Sporna izjava je letela na odvetnico in političarko Simone Veil, ki da je mati vseh abortusov in morilka.

Objavljeno
08. marec 2018 09.38
Boštjan Zupančič 14.6.2017 Ljubljana Slovenija [Boštjan Zupančič,Ljubljana,Slovenija]
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Ljubljana – Uredništvo portala spol.si in kolektiv Rdeče zore sta razglasila prejemnika bodeče neže za seksistično izjavo leta, ki je pripadla nekdanjemu ustavnemu sodniku in sodniku na Evropskem sodišču za človekove pravice Boštjanu M. Zupančiču. Sporna izjava je letela na odvetnico in političarko Simone Veil, ki da je mati vseh abortusov in morilka.

V ožjem izboru za bodečo nežo so bili poleg Zupančiča še Luj Šprohar, Vesna Vuk Godina, Slavko Bobovnik in Milan Knep.

Zupančič je junija lani na svojem profilu na facebook zapisal: »Simone Veil je bila travmatizirana ženska, ki je preživela koncentracijska taborišča. Nihče ne govori o tem, kako so te travme povzročile, da je postala 'mati vseh abortusov'. Zaradi njene zakonodajne pobude, medtem ko je bila francoska ministrica za 'zdravje', je bilo in je še milijonom otrok odtegnjena pravica do pravne subjektivitete. Tem nerojenim otrokom, pravnim subjektom kot še nerojenim (nascituri) od Rimskega prava, je še naprej odtegnjena pravica do življenja, ki bi morala izhajati iz 2. člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic. Mediji jo slavijo celo posthumno, medtem ko bi jo bilo treba obsoditi kot največjo morilko vseh časov.«

Izjava je v javnosti odmevala poleti

Portal spol.si in kolektiv Rdeče zore so odločitev, ki so jo v sredo zvečer v sklopu mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče Zore v živo izglasovali v AKC Metelkova mesto, utemeljili z izjavami antropologinje Svetlane Slapšak in Judovskega kulturnega centra.

»Človek, ki je sedel v instituciji, ki je ne bi bilo brez Simone Veil in njene evropske politike, je napadel človekove pravice, in pravice žensk so izrecno opredeljene kot take od leta 1997, in številne ustave, med njimi tudi slovensko,« je v časopisu Večer menila Svetlana Slapšak.

Javna izjava Judovskega kulturnega centra pa se glasi: »Ekstremna stališča Boštjana M. Zupančiča glede pravice žensk do odločanja o lastnem telesu kažejo na porazno mizoginijo in nespoštovanje dejstva, da so ženske pravice človekove pravice, ki ga je povezal še s perverznim izkrivljanjem izkušnje preživelih nacizma in holokavsta.«

Zupančičeva izjava je lansko poletje močno odmevala v javnosti. Vlada je konec avgusta umaknila Zupančičevo kandidaturo za mesto v odboru Združenih narodov (ZN) za človekove pravice.

»Omenjena stališča Boštjana M. Zupančiča ne odražajo stališč te vlade in so v neskladju z zavezanostjo Republike Slovenije k varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, še posebej na področju pravic žensk in enakosti med spoloma, ki predstavljata pomembno prednostno področje delovanja Slovenije, kot tudi z okvirom delovanja odbora ZN za človekove pravice,« je svojo odločitev utemeljila vlada.