Čas za veselo kulturno udejstvovanje

Svoja vrata so že zjutraj na široko odprli vsi muzeji, galerije in številne druge kulturne ustanove v Sloveniji.

Objavljeno
03. december 2015 19.00
LJUBLJANA, 20.05. 2009, Prešernov spomenik. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
K. H.
K. H.

Ta veseli dan kulture. Takšno ime so nadeli temu turobnemu četrtku, z ravno pravšnjim vremenom za obisk kulturnih ustanov. Danes namreč praznujemo 215-ti rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Svoja vrata so že zjutraj na široko odprli vsi muzeji, galerije in številne druge kulturne ustanove v Sloveniji.

Tokrat so si lahko vsi, tudi tisti, ki prevečkrat uporabijo besedo ampak, brez izgovorov ogledali brezplačne razstave, gledališke predstave, koncerte, predavanja in raznovrstne delavnice. V 61 krajih po Sloveniji je letos namreč organiziranih več kot 380 različnih dogodkov.

»Prav zaradi dneva kulture, ki je medijsko dovolj pokrit dan, muzeje, galerije obiščejo tudi veliko več individualnih obiskovalcev in ne samo skupine,« je dejala Maja Kovač, vodja komunikacijske službe v MGML.

Čeprav je bilo jutro še zaspano, so se kulturni prostori tekom dneva polnili z obiskovalci. V Narodni galeriji so si obiskovalci ogledovali razstavo Jakopičevih likovnih mojstrovin, v Drami so karte za današnjo brezplačno predstavo z naslovom Hotel modra opica pošle že včeraj v pičli uri. Prav tako so bile včeraj razdane vse vstopnice za lutkovno predstavo Ostržek v Lutkovnem gledališču.

Danes pa je prav poseben dan tudi za vse tiste, ki imajo na vesti knjižnične opomine in si želijo začeti znova. Zaposleni v NUK-u vsako leto 3. decembra zamižijo na eno oko in vsem, ki na ta dan vrnejo pozabljene knjige, izbrišejo vso dotedanjo knjižnično kartoteko, tudi zamudnino.

Ali ljudje postanemo kulturni obiskovalci samo, kadar je vstop brezplačen? Seveda to bistveno poveča obisk na dan kulture, vendar ljubljanske kulturne ustanove ostajajo dobro obiskane tudi tekom leta, v ljubljanski Operi in v Drami so namreč vstopnice za decembrske gledališke, plesne in glasbene predstave že skoraj vse popolnoma razprodane. Tudi muzeje in galerije redno obiskujejo skupine in zainteresirani posamezniki.