Če ne slikate, lahko še vedno začnete

Prihaja teden ljubiteljske kulture, tokrat predvsem v znamenju likovne umetnosti.

Objavljeno
09. maj 2017 18.11
regent/EPK
V. U., STA
V. U., STA
Med 12. in 21. majem bo po Sloveniji potekal četrti Teden ljubiteljske kulture, ki ga pripravljata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije. Zvrstilo se bo kar okoli tisoč dogodkov različnih umetniških zvrsti, osrednjo slovesnost in več drugih dogodkov bo zaznamovala likovna umetnost.

Kot je povedala programska vodja projekta Urša Bittner Pipan, želijo s številnimi dogodki opozoriti na razsežnost ljubiteljske kulture, v okviru katere se na letni ravni zvrsti 25.000 prireditev, ki si jih ogleda štiri milijone obiskovalcev.

Predsednica Zveze kulturnih društev Slovenije (ZKDS) Mija Aleš je spomnila, da je v zvezo vključenih okoli 5000 društev, v katerih je včlanjenih okoli 107.000 posameznikov. Obenem je opozorila na strokovnost mentorjev, ki skrbijo za visoko raven na vseh področjih umetnosti.

Za uvod tudi Kosovelova Bomba

Osrednja prireditev bo 13. maja v Slovenj Gradcu, ki letos praznuje 750-letnico. Kot je poudarila Urša Bittner Pipan, otvoritveno slovesnost vsako leto pripravijo v drugem kraju, s čimer želijo poudariti, da je ljubiteljska kultura doma povsod po Sloveniji.

Na tokratni prireditvi bodo v Koroški galeriji likovnih umetnosti odprli razstavo Kvadrat in krog, kocka in krogla, na kateri se bodo predstavili ljubiteljski likovni ustvarjalci iz vse Slovenije po izboru selektorja Janeza Zalaznika, ki je na razstavo uvrstil dela 60 avtorjev, je povedala Andreja Koblar Perko, samostojna strokovna svetovalka za likovno dejavnost na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti.

Otvoritveno slovesnost bo režiral Matjaž Šmalc, svetovalec za gledališko dejavnost na JSKD. Za izhodišče je vzel likovno poezijo Srečka Kosovela oziroma njegovo lepljenko Bomba. Kot je dejal, je bil presenečen nad aktualnostjo Kosovelove poezije, zaradi česar ni imel težav z njeno umestitvijo v današnji čas. S predstavo si je želel likovno umetnost oživiti še na odru.

Med oddihom in ustvarjanjem

Likovni umetnosti bo posvečena tudi okrogla miza z naslovom Med relaksacijo in ustvarjalnostjo: Sodobne umetniške prakse v ljubiteljski likovni dejavnosti. Na njej bodo Živa Agrež, Dušan Fišer, Janez Zalaznik, Franc Solina, Dragica Čadež Lapajne in Tone Rački s povezovalcem Miho Žoržem ugotavljali, ali je razlika med ljubiteljskim in profesionalnim ustvarjanjem v izdelku ali odnosu do ustvarjanja, je povedala Andreja Koblar Perko.

Med dogodki je izpostavila še razstavo skulptur Rog izobilja v Botaničnem vrtu Ljubljana, ki jo pripravljajo ob 20. obletnici kiparske delavnice v kamnu, ki pod mentorstvom akademske kiparke Alenke Vidrgar vsako leto poteka v kamnolomu Lesno Brdo. Organizatorji pa so spomnili še na odprte ateljeje, ki jih bo za obiskovalce odprlo 40 umetnikov.

Teden ljubiteljske kulture se bo sklenil s Fotovizijami, likovnim delom festivala mladinske ustvarjalnosti Vizije v Novi Gorici oziroma fotografsko razstavo, na kateri se bo predstavilo 14 avtorjev.