Danes je svetovni dan arhitekture

Od razglasitve leta 2005 je arhitekturi posvečen vsak prvi ponedeljek v oktobru.

Objavljeno
06. oktober 2014 12.33
afp/TOPSHOTS-SWEDEN-BARCODE-PROJECT
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA

Leta 2005 so v Mednarodnem združenju arhitektov (International union of architects oziroma UIA) prvi ponedeljek v oktobru razglasili za svetovni dan arhitekture. Letošnji poteka na temo Zdrava mesta, srečna mesta, z njo pa v združenju želijo poudariti vpliv arhitekture v urbanem okolju na počutje prebivalcev.

Osrednje vprašanje je, kako lahko arhitekti prinesejo življenje v mesta, jih napolnijo z energijo in omogočijo njihov harmoničen razvoj.

Kot piše na spletni strani združenja, želijo z izbrano temo ilustrirati širjenje arhitekturnih praks in njihov vpliv na urbano okolje. Tema se sklada tudi s splošno usmeritvijo v delovanju vseh tistih institucij, ki se borijo za ohranitev planeta in zdravo okolje.

V Sloveniji zbor arhitektov, podelitev nagrad in razstave

Mednarodno združenje arhitektov sicer deluje od leta 1948 ter povezuje nacionalna združenja 124 držav. V združenje je včlanjena tudi Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZASP).

ZAPS bo v letošnjem letu, ko obeležuje desetletnico samostojnega delovanja, jubileju 10. oktobra posvetil dan arhitektov.

V prostorih Tiskarne Mladinska knjiga bo ob 15. uri potekal zbor arhitektov ljubljanske regije. Predstavili bodo tudi nov spletni portal za promocijo arhitekture, na katerem so na enem mestu zbrane vse reference in realizacije članov ZAPS ter projektantskih podjetij.

Arhitekturni kritik in publicist Jeff Bickert se bo v predavanju z naslovom Kritiške pripovedi dotaknil vloge in vrednosti arhitekturnih nagrad. Ob 18. uri bo na vrsti še okrogla miza Zlati svinčnik in razvoj arhitekture v zadnjem desetletju.

Podelili bodo tudi strokovne nagrade ZAPS za najboljše arhitekturne dosežke in odprli razstavo Slovenska arhitektura in prostor 2014.