Deloskop izpostavlja: Danes na Fabuli

Ljubljana, Cankarjev dom, 6. 3., ob 18. uri, 19.30 in 20.30.

Objavljeno
05. marec 2018 19.25
M. V.
M. V.

Literarni festival Fabula, ki poteka v Cankarjevem domu med 2. in 10. marcem, predstavlja izbor najboljše sodobne literarne produkcije, s pomočjo festivalskega fokusa pa se osredotoča na temeljne humanistične teme.

Današnji festivalski dan bo ob 18. uri uvedla projekcija švicarskega filma Dora ali spolne nevroze naših staršev. Film, posnet po istoimenski drami Lukasa Bärfussa, pripoveduje o duševno zaostali osemnajstletni Dori, ki se zaljubi, ima spolne odnose in zanosi. Njeno razmerje sproža vrsto praktičnih in etičnih vprašanj, s katerimi so se okolica, predvsem pa njeni starši prisiljeni soočiti.

Ob 19.30 bo sledil pogovor z avtorjem drame Lukasom Bärfussom. Pisatelj velja za enega najbolj priznanih in najbolj prevajanih sodobnih švicarskih avtorjev. V slovenščini je izšel njegov roman Koala (Modrijan 2016), ki tematizira samomor, na odrih pa je bilo uprizorjenih več njegovih dram. Pogovor v nemščini, ki bo simultano tolmačen v slovenščino, bo vodila Tanja Petrič.

Ob 20.30 bo večer zaokrožilo gostovanje francoske pisateljice Maylis de Kerangal, avtorice knjige Rojstvo mostu, ki pripoveduje o gradnji mostu v fiktivnem mestu v ZDA. Most naj bi povezoval »zahodno civilizacijo« in »prvobitne kulture«, kar tako zaradi zapletenih medčloveških odnosov kot zahtevnih gradbenih del sproža številne politične, ekonomske, ekološke, kulturne in osebne konflikte. Pogovor v francoščini, simultano tolmačen v slovenščino, bo vodila Agata Tomažič