Deloskop izpostavlja: Znanje brez meja

Bistra pri Vrhniki, Tehniški muzej Slovenije. 2. 3., ob 18. uri.

Objavljeno
01. marec 2018 20.06
M. V.
M. V.

V Tehniškem muzeju Slovenije bodo nocoj ob 18. uri odprli občasno razstavo Znanje brez meja.

Razstava prinaša izbor štirinajstih uspešnih inovatorjev in znanstvenikov, ki so zaradi iskanja, razširjanja in soustvarjanja znanja v različnih obdobjih odšli v tujino ali pa jih je pot zanesla k nam. V ospredju bodo njihovi dosežki, s pomočjo zanimivih življenjskih zgodb, podkrepljenih z bogatim gradivom, pa tudi pozitivni vpliv migracij na našo družbo.

Tako so v izbor, ki obsega obdobje od 16. stoletja do danes, umestili Primoža Trubarja, avtorja prvih tiskanih knjig v slovenskem jeziku, razsvetljenca Sigmunda (Žiga) Zoisa, naravovarstvenico Angelo Piskernik, velikega pustolovca Antona Codellija, očeta smučarskih poletov Stanka Bloudka, fizika z umetniško dušo Jožefa Stefana, soustanovitelja Instituta Jožef Stefan Antona Peterlina, elektrotehnika Aleša Strojnika, Nobelovega nagrajenca Friderika Pregla, prvega vesoljskega arhitekta Hermana Potočnika Noordunga, vesoljskega popotnika Antona Mavretiča, iskalko planetov Marijo Strojnik, astronavtko Sunito L. Williams ter soustvarjalca Silicijeve doline Franceta Rodeta.

Razstavo bodo spremljali izbrani predmeti, bogato fotografsko in video gradivo, aktivnosti za najmlajše in spremljevalni program za odrasle. Med njimi napovedujejo že v nedeljo, 4. 3., ob 11. uri prvo javno vodstvo. Vodili bosta kustosinji Irena Marušič in Estera Cerar skupaj z Marijo Strojnik, optično fizičarko, raziskovalko na mehiškem Raziskovalnem centru za optično znanost, ki jo predstavljajo tudi na razstavi.