Denarja za knjige ni, za filme pa je

Avstralska vlada ukinja Avstralski knjižni svet, denar namenja dvema hollywoodskima spektakloma.

Objavljeno
16. december 2015 13.57
osmi potnik 3
Igor Bratož
Igor Bratož

Avstralska vlada je v medletnem pregledu gospodarskega in finančnega stanja včeraj oznanila, da ukinja Avstralski knjižni svet (BCA, Book Council of Australia), katerega naloga je bila predstavljanje avstralske književnosti, napovedala pa je pogovore s predstavniki literarne skupnosti, da bi našli alternativne mehanizme za isto nalogo, kakršno je imel ukinjeni BCA, ki ga je vodila melbournska založnica Louise Adler.

Skupaj z drugimi finančnimi rezi bodo po besedah finančnega ministra Scotta Morrisona tako v prihodnjih štirih letih v okviru umetniškega sektorja prihranili 9,6 milijona avstralskih dolarjev (6,3 milijona evrov) proračunskih sredstev. Še večji finančni rez je namenjen galerijam in muzejem, katerih ustanoviteljica je avstralska država, ki v prihodnjih štirih letih lahko pričakujejo 36,8 milijona dolarjev sredstev manj.

BCA avstralska zvezna vlada ukinja natančno leto po tistem, ko je predsednik vlade Tony Abbott oznanil njegovo ustanovitev. Minister za kulturo Mitch Fifield je v torek v kratki izjavi omenil, da bo poskušal najti alternativne mehanizme za promocijo avstralske književnosti. Za ustanovitev BCA so si založniki, knjigotržci, literarni zastopniki in avtorske organizacije prizadevali vse od leta 2010.

Finančne reze lahko pričakujejo tudi pri Screen Australia, avstralskem filmskem centru, že tretjič v zadnjih osemnajstih mesecih. Center bo v naslednjem proračunskem obdobju dobil 10,3 milijona dolarjev manj sredstev, kar je tri odstotke doslejšnjega proračuna.