Desa Muck je Ježkova nagrajenka

S svojim ustvarjanjem je Desa Muck pustila neizbrisen pečat v slovenskem literarnem, gledališkem, filmskem in širšem medijskem prostoru.

Objavljeno
06. december 2016 12.21
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Letošnjo nagrado Franeta Milčinskega - Ježka, ki jo podeljuje RTV Slovenija, je prejela pisateljica, dramatičarka, publicistka, televizijska voditeljica in igralka Desa Muck. Nagrado podeljujejo za posebne dosežke na področju žlahtnega humorja in satire oziroma za izvirne dosežke ali opus v tistih umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji Ježkovega duha.

Kot so sporočili z RTV Slovenija, se je tako odločila sedemčlanska žirija, ki ji je predsedoval Miran Zupanič, člani pa so bili Sašo Hribar, Ingrid Kovač Brus, Rudi Pančur, Igor Pirkovič, Andraž Pöschl in Jelka Stergel. To so obrazložili z besedami, da je Desa Muck s svojim večdesetletnim ustvarjanjem pustila neizbrisen pečat v slovenskem literarnem, gledališkem, filmskem in širšem medijskem prostoru. Njeno delo je aktualno, ostro, pogosto neprizanesljivo, vedno pa prežeto s človečnostjo in izvirnim smislom za humor, ki je prefinjen in udaren pri obravnavi vsakdanjih življenjskih situacij ter pogumen in luciden kot komentar nesmislov naše družbe in časa.

Je avtorica več kot petdesetih priljubljenih in nagrajenih literarnih del za otroke, mladino in odrasle, mnoga med njimi so prevedena v tuje jezike. V svoji literaturi, ki je po priljubljenosti na samem vrhu, se loteva aktualnih, pogosto še vedno tabuiziranih tem, kot so droge, spolnost ali popolnost, pri čemer je vedno duhovita in polna empatije.

S televizijo in radiem je začela sodelovati v osemdesetih, že na začetku udarno kot voditeljica Videogodbe in pozneje Periskopa. Od devetdesetih let dalje si malega ekrana ni mogoče zamišljati brez humoristke Dese v nedeljskih večernih oddajah Zoom, Mario in Spet doma. Zaradi njenega žlahtnega humorja jo k sodelovanju vabijo režiserji televizijskih oddaj; scenarije piše za silvestrske programe, za razvedrilne prireditve Slovenska popevka, Melodije morja in sonca, Ema in druge.

Nastopila je v dvajsetih filmih in televizijskih serijah, po njenih literarnih delih so nastala filmska dela: Panika po romanu za odrasle, nanizanka Anica po knjižni seriji za mlade bralce ... Je avtorica treh radijskih iger: Radijski škrat Lojze, Blazno resno slavni in Kdo je ubil zmaja. Za svoje literarno ustvarjanje je prejela nagrado večernica, Levstikovo nagrado in častno plaketo IBBY, za televizijsko delo viktorja, za filmsko vesno in še mnoge druge.