Društvo slovenskih pisateljev: s postavitvijo žice represija vse bolj oprijemljiva

Boris A. Novak je kot enega ključnih problemov izpostavil dajanje policijskih pooblastil Slovenski vojski.

Objavljeno
18. december 2015 14.56
mdr/Ograja na meji
V. U., STA
V. U., STA
Namesto temeljne solidarnosti do beguncev je država na južni meji vzpostavila vojaško represijo, so opozorili sogovorniki na današnji okrogli mizi Društva slovenskih pisateljev (DSP). Kot so poudarili, je s postavitvijo žične ograje ta represija postala vse bolj oprijemljiva.

Pesnica in aktivistka Barbara Korun je v razpravi predstavila svojo izkušnjo prostovoljskega dela z begunci. Kot je poudarila, smo globalno gledano pravzaprav na isti strani, vsi si želimo boljše življenje. Vendar pa se je med prostovoljce in begunce vmešala država, in sicer z vojsko, policijo in orožjem, ki zastrašuje.

Namesto temeljne solidarnosti je zdaj vojaška represija in zdaj še žica, je opozorila Korunova. Žica pa na meji ni zaradi beguncev, saj so ti glede na število incidentov po njenih besedah zelo miroljubni. »Država se vtika tja, kjer je najmanj treba, tja, kjer je treba, pa ne,« je poudarila.

Po besedah režiserke Maje Weiss je bila postavitev žice najlažja politična odločitev. Vendar pa je to po njenih besedah »žica smrti«, saj pomeni tveganje tudi za življenje beguncev. Sama pa noče »biti sokriva smrti nobenega človeka«.

Družba sprejema infantilnost kot najbolj normalno stvar

Glasbenik in aktivist Miha Blažič - N'toko se je obregnil ob zatrjevanje vlade, da je s postavitvijo žice sprejela odgovornost za varnost državljanov. Kot je poudaril, Slovenija ni napadena, vlada pa na dvorišča državljanov postavlja ograjo. Represija s tem postaja vse bolj oprijemljiva, je povedal.

Opozoril je tudi na diskurz v javnosti. O beguncih so se ljudje tudi med seboj namreč začeli pogovarjati v jeziku oblasti, ta pa begunce dojema kot problem. S tem ko so se ljudje poistovetili z jezikom oblasti, pa so begunce dehumanizirali.

Pisatelj Boris A. Novak je kot enega ključnih problemov izpostavil dajanje policijskih pooblastil Slovenski vojski. Nobenega dvoma ni, da je sodelovanje vojske v takšni krizni situaciji potrebno, ni pa nobene potrebe, da ima vojska pooblastila, ki presegajo njeno vlogo v mirnodobnem času, je opozoril.

Rožljanje z orožjem na meji po njegovih besedah utegne sprožiti neželene konflikte, morda tudi konflikte neželenih razsežnosti. Politiki, ki se s tem hvalijo, se obnašajo kot otroci, to »infantilnost pa družba sprejema kot najbolj normalno stvar na svetu«, je opozoril Novak.

Udeležbo na današnji razpravi je sicer najavil tudi pravnik Matevž Krivic, a se je po pojasnilih organizatorjev iz zdravstvenih razlogov ni mogel udeležiti.