Elizabeta II. brani kulturno dediščino pred žvečilkami

Kdor bo kos neštetim žvečilnim gumijem, ki jih v njenih rezidencah lepijo malomarni turisti, bo prejel 16.000 funtov na leto.

Objavljeno
02. oktober 2014 14.02
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Rezidence britanske kraljice Elizabete II. so z izjemnim bogastvom kulturne in zgodovinske dediščine, podedovane od prednikov, ki so si londonski prestol podajali v zadnjih stoletjih, znan magnet za dolge vrste turistov.

Tako tistih iz poglavja o kulturnem turizmu kot onih iz poglavja o manj kulturnem. Tako v Veliki Britaniji pravkar odmeva nenavaden oglas za zaposlitev na dvoru, ki ga je otoška monarhinja uradno objavila na spletni strani britanske monarhije.

Okoli 16.000 funtov, to je dobrih 20.000 evrov letne plače, ponuja nekomu, ki bo – ne v osemurnem, ampak v le polovičnem delovnem času – uspešno odstranil neštete prežvečene žvečilne gumije, ki jih turisti radodarno lepijo vsepovsod, tudi na gosposki parket in dragoceno antično pohištvo.

Kot piše otoški tisk, se oglas nanaša na rezidenco Holyroodhouse v Edinburghu na Škotskem in na londonsko Buckinghamsko palačo, na tisto krilo njenega kompleksa, v katerem je urejen muzej, kraljica pa od kandidatov pričakuje, da bodo vešči tudi čiščenja stopnic, pospravljanja postelj in še česa.

Mimogrede, samo v Buckinghamski palači je trenutno zaposlenih več kot 800 ljudi najrazličnejših profilov – tudi urar, izdelovalec zastav in skrbnik kovinskih varoval pred kamini –, a žvečilkam, kaže, nihče med njimi ni kos.

Včasih so kralji in kraljice podanikom za ustrezno nagrado – recimo roko čedne kraljične, godne za možitev – postavljali veliko zahtevnejše preizkušnje, vsaj obračun z zmajem ali s kakim zlobcem, Elizabeta II. pa ponuja spodobno finančno nagrado za razmeroma lahko opravilce.

Če bi se prijavili, si oglejte spodnji video, dovolj je vsakdanji WD 40!