Pisatelju skoraj leto dni pogojne zaporne kazni zaradi žalitve Erdogana

Turškega predsednika naj bi Erol Özkoray večkrat užalil, tudi v odmevni knjigi Gezi Fenomeni (Fenomen Gezi).

Objavljeno
24. september 2014 18.52
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Sodišče v Carigradu je danes pisatelja in novinarja Erola Özkoraya obsodilo na skoraj leto dni pogojne zaporne kazni, ker je v knjigi o lanskih protivladnih množičnih protestih užalil bivšega turškega premierja in sedanjega predsednika države Recepa Tayyipa Erdogana.

Kazensko sodišče ga je pogojno obsodilo na enajst mesecev in 20 dni zapora, ker je »javno užalil javnega uslužbenca« Erdogana in v očeh javnosti škodoval njegovi časti in dostojanstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki povzema poročanje turške agencije Dogan.

Erdogana, ki je bil po več kot desetih letih na položaju premierja avgusta izvoljen za predsednika države, so užalili tudi grafiti, slogani in napisi, ki jih je Özkoray objavil v svoji knjigi z naslovom Gezi Fenomeni (Fenomen Gezi).

V knjigi, ki sta jo napisala skupaj s soprogo, sociologinjo Nurten Özkoray, je Özkoray, viden kritik islamsko-konservativne vlade, na podlagi takrat objavljenih člankov napisal, da so protesti prerasli v revolucijo proti avtoritarni islamistični vladi.

Protesti so se začeli junija lani kot lokalno gibanje proti uničenju carigrajskega parka Gezi, ki so kmalu prerasli v širše vsedržavne proteste proti Erdoganu. Policija je proteste nasilno zadušila, pri tem pa je bilo ubitih osem ljudi, več tisoč pa ranjenih.

V državi potekajo sodni procesi proti več sto takrat aretiranim protestnikom, med drugim tudi proti 26 domnevnim organizatorjem protestov.

Aktivisti v zadnjih letih opozarjajo na vse bolj represivno ozračje za medije in pisatelje v Turčiji.