Filozofija Gileada: ženske so zamenljive

Deklina zgodba: Ena najboljših TV-serij lanskega leta je prejela vrsto nagrad, o drugi sezoni ni veliko znanega.

Objavljeno
03. april 2018 12.59
Jožica Grgič
Jožica Grgič

Druga sezona šokantne TV-serije o distopični družbi Deklina­ zgodba se bo nadaljevala, kjer se je prva končala – Offred je noseča in se sooča z možnimi­ kaznimi, ker se je postavila po robu pravilom Gileada. Nadaljevanje ni bilo samoumevno, saj je zmanjkalo gradiva iz ­istoimenskega romana Margaret Atwood in so si morali­ ustvarjalci TV-serije izmisliti scenarij.

Dogajanje je umeščeno v prihodnost, v kateri so fundamentalisti prevzeli oblast v ZDA in jih razglasili za republiko Gilead. Gilead nastane po tem, ko so ekološke katastrofe, terorizem in državljanska vojna povzročili kolaps. Gre za teokracijo, katere zakoni in ideologija temeljijo na posebni ultrakonservativni interpretaciji Biblije. V tej čudni državi nastanejo novi družbeni razredi, ženske pa nimajo pravic, spremenijo jim tudi ime.

Lahko so žene, in to samo, če so v prvem in edinem zakonu z možem, lahko so hišne pomočnice pri bogatih in vplivnih (tako imenovane Marte), lahko so tete oziroma vzgojiteljice, ki vcepljajo novo ideologijo podanicam, in lahko so dekle. Dekle niso hišne pomočnice, ampak, kakor pravi ena od njih v TV-seriji, hodeče maternice neplodnih žensk in vplivnih moških.

Pomembno je, da rojevajo

Dekle v družinah svojih poveljnikov igrajo vlogo, ki jo je republika Gilead prevzela iz 30. poglavja Geneze. Tu je zgodba o Raheli, ki možu Jakobu ni mogla roditi otrok in mu je »na kolenih« ponudila svojo deklo Bilho, da jo Jakob oplodi namesto nje. Ko Bilha rodi otroka, Jakobu ponudi svojo deklo tudi Rahelina sestra in druga žena Lea in temu sledi serija takih oplojevanj dekel »na kolenih« gospodaric in tekmovanje v rojevanju čim več otrok, ki jih izročajo Raheli in Lei, katerih glavna funkcija je priskrbeti Jakobu potomce.

Ženske v Gileadu veljajo za lastnino. Ekološka katastrofa je povzročila množično sterilnost, obstoj vrste pa je odvisen od dekel, peščice plodnih žensk, ki so last najbogatejših ter jih lastniki obredno posiljujejo, da bi jim rodile otroke. Glavna junakinja je služkinja Offred, ki se ves čas spominja časov pred Gileadom, ko je bila poročena in imela hčer.

Deklina zgodba je bila ena najboljših TV-serij lanskega leta in je prejela vrsto nagrad – osem emmyjev in dva zlata globusa. O drugi sezoni ni veliko znanega. Ustvarjalec TV-serije Bruce Miller je povedal, da je bila največja težava pri ustvarjanju druge sezone (gledali jo bomo lahko od 25. aprila) ohraniti raven prve. Dejal je, da bomo v tej sezoni videli tudi zloglasne kolonije, ki so v prvi sezoni samo omenjene, zastrupljeno območje v severni Ameriki.

Ista igralska zasedba

Tudi v drugi sezoni igra glavno vlogo Offred (Odfreda, v knjigi so imena slovenjena, v TV-seriji ne), s prejšnjim imenom June Elisabeth Moss, ki je noseča in bo naredila vse, da bi še nerojenega otroka rešila izolacije Gileada. Njeno uporništvo bo gotovo imelo posledice, igralka pa je dejala, da bo druga sezona še mračnejša od prve, kar si je pravzaprav težko predstavljati.

Alexis Bledel se vrača v vlogi Ofglen, čeprav se je njena usoda po prvi sezoni zdela skorajda zapečatena. Ofglen je do zdaj veliko pretrpela. Njeno ljubico so pred njenimi očmi obesili, Ofglen pa kaznovali s prisilno klitoridektomijo, da ne bi mogla več uživati v spolnosti. Zato se je odločila za pobeg z ukradenim avtomobilom, pri tem pa povozila varnostnika. Zadnje, kar smo videli v prvi sezoni, je množica varnostnikov, ki jo strpajo v črn kombi.

V drugi sezoni naj bi izvedeli več o njenem prejšnjem življenju, ko ji je bilo ime Emily, spoznali naj bi njeno partnerko (igra jo Clea DuVall), s katero je bila pred Gileadom. Posvojili sta sina Oliverja, ki naj bi po Ofgleninem prepričanju pobegnil v Kanado. Ofglen bo v novi sezoni končala v kolonijah, nekakšnem koncentracijskem taborišču, kamor pošiljajo neplodne ženske in upornice. Tam naj bi čistile toksične odpadke in umrle. Bruce Miller je povedal, da so kolonije utelešenje filozofije Gileada, po kateri so ženske zamenljive.

Obsodba

Madeline Brewer se v drugi sezoni vrača v vlogi Ofwarren, z nekdanjim imenom Janine. Ker ni mogla več prenašati takšnega načina življenja, se je hotela v prvi sezoni ubiti z otrokom. Offred jo je prepričala, da jim je pustila otroka, zatem pa se je Ofwarren vrgla v ledeno reko. Preživela je, a so jo za poskus uboja otroka, največje dragocenosti v Gileadu, obsodili na smrt s kamenjanjem. Ženske, ki bi jo morale kamenjati, so se uprle in ji rešile življenje. Ofwarren so za kazen v drugi sezoni poslali v ­kolonije.

Ann Dowd, ki igra teto Lydio, eno največjih negativk, je bila za stransko vlogo v TV-seriji nominirana za zlati globus. Offredino nosečnost ima za svoj uspeh in se na vse načine trudi, da bi se otrok rodil zdrav. Bruce Miller je za New York Times izjavil, da mu je lik tete Lydie eden najljubših ter da bodo v drugi sezoni prikazali njeno preteklost ter prejšnja življenja drugih tet, žensk, ki nadzirajo dekle.

Moira, ki jo igra Samira Wiley, je ena od Offredinih najboljših prijateljic še iz časa, ko sta pred Gileadom skupaj študirali. V Gileadu dobi poseben status pri drugih deklah, potem ko ji uspe ugnati eno od tet, vzeti njeno obleko in prepustnico ter pobegniti v Kanado. Med begom jo ujamejo in ji ponudijo izbiro – bodisi odhod v kolonije bodisi prostitucijo. V drugi sezoni bomo videli podrobnosti iz njenega prejšnjega življenja in izvedeli več o njeni zvezi z Odette. Odette so zaradi neplodnosti razglasili za nežensko, tako kot druge neplodne ženske.

Luke je bil pred Gileadom Junin mož. Ko je zavladal gileadski režim, je poskusil z ženo in hčerjo pobegniti v Kanado, a so jih na poti ustavili varnostniki, nekakšna gileadska policija. Luke je bežal v eno smer, žena s hčerjo v drugo. Luka so s strelom iz puške ranili in prijeli. Tudi v drugi sezoni ga bo igral O. T. Fagbenle, več naj bi izvedeli o njegovem nekdanjem življenju z June ter s prvo ženo, ki jo je zapustil, da bi se poročil z June.

Knjiga Deklina zgodba je izšla leta 1985, ustvarjalci TV-serije so bili po eni strani zvesti predlogi, po drugi pa so jo aktualizirali. Pričakovati je, da bo druga sezona še aktualnejša, čeprav smo se že v prvi srečali s Tinderjem, Uberjem, istospolnimi zakoni ..., česar Margaret Atwood ni mogla ­predvideti.