»Zdaj mi je šele jasno, ti imaš tetovirane roke, da skriješ opekline,« Boštjan v smehu pokaže na Binetove roke, na katerih se med tetovažami skrivajo opekline iz kuhinje.
Poleg naključnega srečanja nedolgo nazaj na Hvaru je intervju za Vikend prva priložnost, da dobro znani šef kuhinje Bine Volčič in novi voditelj Boštjan Romih poklepetata o četrti sezoni šova Gostilna išče šefa. Najprej smo temeljito izprašali Boštjana …
Ko so naznanili, da boste vodili šov, so bili ljudje kar malo začudeni, zdelo se jim je, da ne sodite v ta format. Ste bili zaradi tega presenečeni?
Boštjan: Odkar delam na televiziji, se srečujem s tem, da si ljudje o meni ustvarijo podobo, ki se ne ujema nujno z resničnostjo. To bo super preskok, ker sem kulinarični navdušenec, ta tematika mi je blizu. Če ljudje mislijo, da zaradi oddaj, ki sem jih prej vodil, sodim le v predalčke narodnozabavnih ali romantičnih oddaj, je to le zato, ker me še niso povsem spoznali.
Je zdaj podobno kot takrat, ko ste za Jonasom prevzeli kviz Lepo je biti milijonar?
Boštjan: Tudi pred tem sem vodil narodnozabavno oddajo in tudi takrat je bilo kar nekaj vprašujočih pogledov. Zdaj sicer lahko rečem, da sem voditeljsko vlogo v Milijonarju prevzel premlad, žal mi je, da je nisem dobil kasneje, morda bi vse speljal bolj suvereno. Gostilna pa je prišla ravno ob pravem času.
A zdaj ste se razšli z Jožetom Potrebuješem, s katerim sta mnogo let skupaj ustvarjala oddaje, se je strinjal, da prevzamete vodenje Gostilne?
Boštjan: Ko sem se začel dogovarjati za Gostilno, sem ga poklical za mnenje, zdelo se mu je zanimivo. Vedel sem, da za jesen nimamo načrtov, če se bo zgodila nova sezona Popolne poroke, bo to šele spomladi.
Prvič boste vodili resničnostni šov, dojemate to kot vstop v novo voditeljsko sfero? Bi vodili na primer Big Brotherja?
Boštjan: Ne. Popolna poroka je imela nekaj resničnostnih elementov, zdaj bo tega še več. Moral se bom pripraviti, da se v oddajah v živo lahko zgodi marsikaj, a se zanesem na svojo voditeljsko kilometrino.
Bine, kako vi vidite Boštjana kot voditelja, ste ga prej spremljali? Bo suvereno stopil v čevlje Lili Žagar?
Boštjan: Seveda me je spremljal, je velik ljubitelj narodnozabavne glasbe (smeh obeh).
Bine: Vsako njegovo oddajo sem poznal, čeprav nimam televizije. Je fantastičen voditelj, morda se še bolj kakor Lili spozna na kulinariko, dobro hrano in dobro vino.
Boštjan: Zdaj me vsi novinarji sprašujejo, kako dobro vrtim kuhalnico, in mirno povem, da se v kuhinji ne znajdem tako dobro, kot gosta pa me težko prinesejo naokoli, ker zelo dobro vem, kaj je dobro.
Bine: Bil je že gost pri meni v restavraciji in vem, da se spozna na hrano.
Boštjan: Bilo je vrhunsko! Po prvi sezoni Gostilne sem ženo za obletnico poroke peljal na večerjo k Binetu na Bled, pripravil nama je prerez vsega, kar so imeli.
Oba poznamo kot ljubeča in aktivna očeta, so se vajini otroci že spoznali?
Bine: Po spletu okoliščin smo se letos srečali na Hvaru, jaz sem šel na bankomat, Boštjan pa se je ravno pripeljal z jadrnico. Otroke smo dali skupaj, mi pa smo popili steklenico vina, super je bilo.
Boštjan: Prej se nisva družila, tudi po objavi, da bom vodil šov, sva se le slišala, tako da je bilo to res smešno naključje. Binetu sem postregel tudi svoj de luxe jadralski obed, suhe krekerje in bobi palčke (smeh).
Bine: In juho iz vrečke.
Boštjan: Torej je tudi Bine že okusil mojo vrhunsko kulinariko (smeh).
Kakšne novosti prinaša nova sezona šova? Bojda bo gostilna drugje?
Bine: Naredili smo tri uspešne sezone in čas je za kako spremembo, gostilna bo na novi lokaciji v ljubljanskem BTC-ju nasproti Koloseja, hrana bo drugačna, v četrti sezoni bomo šli malo okrog sveta. To je super, ker jaz kot kuhar nisem vezan na neko okolje, hodil sem po svetu, odkrival okuse in jih povezoval. Nastala je moja zmešana kuhinja oziroma fusion, kot pravijo v tujini.
Dosedanje sezone so bile precej različne, v prvi sezoni smo več gledali dogajanje v hiši, potem pa v gostilni, verjetno zato, ker je bilo v kuhinji več profesionalcev. Bine, kakšne tekmovalce si želite letos?
Bine: Gostilna ni Big Brother, to je resen strokovni projekt. Ne zanima me, kaj tekmovalci počnejo v hiši, zanima me, kaj se dogaja v gostilni, kako napredujejo in ali so gostje zadovoljni. Zame to ni resničnostni šov, ampak resničnost, tako kot je videti na televiziji, je tudi zares v kuhinji. Vseeno mi je, ali bodo prišli amaterji ali profesionalci, ker ni nujno, da imajo profesionalci prednost. Oni imajo neke osnove, ki pa niso nujno pravilne, in potem se jim je teže še enkrat učiti iste stvari. Včasih je bolje dobiti nepopisan list, sploh če je to nekdo, ki je nadarjen in ima voljo. Si pa želim ljudi, ki imajo značaj in so nekaj posebnega.
Boštjan, kaj vas bolj pritegne, dogajanje v hiši ali v kuhinji?
Boštjan: Kot voditelja me bo moralo zanimati tudi dogajanje v hiši, a že na začetku smo se dogovorili, da bo v ospredju kulinarika. Ker so tekmovalci različni in ker so ves čas skupaj, nas bo gotovo tudi zanimalo, kaj bodo počeli. Kot je rekel že Bine, ljudje z izraženim značajem so boljši za na televizijo.
Bine: Takšni tekmovalci pripravijo tudi boljšo hrano, ker si upajo mešati okuse. Jagode in čokolada so za tiste, ki si ne upajo tvegati (smeh).
Nagrada bo znova 100.000 evrov in ne gostilna. Bine, zakaj se gostilna kot nagrada v prvi sezoni ni obnesla?
Bine: Denar je boljša nagrada, ker ga lahko vložiš v dodatno znanje. Če je kuhanje tvoje poslanstvo, je najbolj pametno vlagati v znanje, v šolanje, morda v pot okoli sveta. Po enem letu prideš nazaj bogat, ne z denarjem, ampak z izkušnjami in idejami.
Bine, ste zadovoljni z zmagovalci dosedanjih sezon?
Bine: Zelo sem ponosen na vse tekmovalce, ker niso izkoristili le petih minut slave, ampak so zares zagrabili priložnost. Ko je šovov konec, navadno ugasnejo tudi zvezde, a oni so ostali, ker delajo, in to dobro.
Kako uspeva vaš portal z recepti?
Bine: Portal sva si zamislila z ženo, ker rad predajam znanje, ta način pa je zelo moderen in dostopen. Daš tablico na mizo in kuhaš z mano.
Boštjan, ste že kuhali z Binetom na tablici?
Boštjan: Ne še, se mi pa zdi video v teh časih mnogo boljši od napisanega recepta. Zadnjič sem z zanimanjem pogledal prispevek o hobotnici pod peko, ki jo sam rad pripravim.
Bine, zdaj ne delate v kuhinji, kaj pogrešate živahno delo v gostilni?
Bine: Zelo ga pogrešam, to me žre že zadnji dve leti, a sem se sprijaznil, da je zdaj pač obdobje, ko sem se odmaknil od dela v kuhinji. V življenju moraš vedeti, kaj je tvoje poslanstvo in cilj, okoli tega pa slalomiraš na različne načine, ni vsaka pot avtocesta in več doživiš, če delaš ovinke. A ne bom dolgo zdržal stran od kuhinje in seveda je moj cilj imeti lastno restavracijo.