Gradnja Stonehengea le ni bila tako težaška

Na University College v Londonu so pokazali, da je bil transport ogromnih kamnitih blokov v prazgodovini razmeroma preprost.

Objavljeno
30. maj 2016 13.56
Britain Mayan Calendar 2012
V. U.
V. U.

Na University College v Londonu so poiskali način, kako po eni strani zaposliti študente, po drugi pa pokazati, da nekaj, kar ustvarja vtis nemogočega − namreč transport ogromnih kamnitih blokov iz kamnoloma v hribovju Preseli v Walesu do več kot 200 kilometrov oddaljenega Stonehengea v bližini Salisburyja −, ni bilo tako težavno.

Kot poroča The Telegraph, so prostovoljci za ta namen kamnite bloke uspešno prenesli tako, da so jih postavili na preproste sani iz debel platane, te pa zatem vlekli čez hlode breze.

Ugotovili so, da je bil transport celo preprostejši od domnev. Za transport kamnitega bloka, težkega okoli tone, je zadoščalo deset ljudi, hitrost, ki so jo dosegli v poskusu, pa je presegla eno miljo oziroma 1,6 kilometra na uro.

Podobne sani v uporabi tudi na drugih celinah

Izvirni bloki iz Stonehengea so sicer približno dvakrat težji, zato so ocenili, da je transport posameznega morda zaposlil 20 ljudi. Ker je gradnja potekala v času neolitika, torej že organizirane družbe (domnevajo, da je na območju Stonehengea tedaj živelo več tisoč ljudi), odsotnost nekaj ducatov ljudi ne bi povzročila težav.

Barney Harris, ki na University College v Londonu pripravlja doktorat, je, kot je povedal, pričakoval, da bodo za poskusni transport potrebovali vsaj 15 ljudi, a je zadoščala deseterica.

»Resda smo eksperimentirali na ravnini, medtem ko so v hribovju Preseli tudi vzponi, a sistem dobro deluje tudi na grobem terenu. Poznamo predindustrijske družbe, kakršna je Maram Naga v Indiji, kjer takšne sani še danes uporabljajo pri gradnji velikih kamnitih spomenikov. Podobne v obliki črke y iz časa okoli leta 2000 pr. n. š., o katerih vemo, da so jih uporabljali pri selitvi megalitov, so odkrili na Japonskem, uporabljali pa so jih tudi Kitajci ob gradnji Kitajskega zidu. Nekateri tamkajšnji kamniti bloki tehtajo tudi 123 ton.«

Verjetno že poznali tudi reciklažo

Tudi v Stonehengeu, ki je nastal pred 4000 do 5000 leti, so uporabili veliko težje kamnite bloke od tistih, uporabljenih pri poskusu. Nekateri tehtajo celo od 30 do 40 ton, a gre za bloke iz lokalnega kamna. Le za lažje bloke so ugotovili njihovo poreklo v Walesu.

Arheologi z University College v Londonu in University of Leicester so odkrili tudi konkretne prazgodovinske kamnolome, kjer so bloke lomili na preprost prazgodovinski način. V naravne razpoke so potisnili lesene kline, ostalo je opravila narava z waleškim deževjem.

Domnevajo tudi, da so poznali reciklažo. Profesor Mike Parker-Pearson z University College v Londonu meni, da so bloki iz Walesa pred transportom v Anglijo že sestavljali spomenik v samem Walesu, tudi sam pa je bil, kot še piše The Telegraph, ob eksperimentu skorajda šokiran, kako lahko jih je bilo seliti.