Kakovosten in dostopen prostor je temeljna pravica vseh

Festival Odprte hiše Slovenije bo od danes do nedelje ponudil ogled več kot stoterice zanimivih sodobnih arhitektur.

Objavljeno
03. oktober 2014 13.07
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Po različnih slovenskih krajih bo od danes do nedelje potekal arhitekturni festival Odprte hiše Slovenije. Festival, v sklopu katerega bo svoja vrata odprlo več kot 100 kakovostnih sodobnih arhitektur, bo drevi ob 18. uri v Galeriji Kresija uvedlo odprtje razstave Ignoranca = tema = ovira.

Na razstavi bodo na ogled tipne karte mestnih predelov, taktilne makete prostorov in proizvodov, 3D odtisi poslikane keramike, slikanice v znakovnem jeziku in galerija vonjav. Organizatorji želijo namreč opozoriti, da prostor dojemamo z vsemi čutili in ga lahko le tako bolje razumemo.

Pred odprtjem razstave, ki bo bo obiskovalce nagovarjala k premostitvi ignorance do drugačnosti, pa bo na vrsti okrogla miza z naslovom Kakovostno oblikovan in dostopen prostor je temeljna pravica nas vseh.

»Vse festivalsko dogajanje je enakovredno, so pa določeni segmenti, ki so trenutno bolj aktualni, denimo lesena gradnja in nizkoenergijske hiše, pa tudi javna arhitektura, urejena s skromnimi sredstvi, ki je vključujoča za vse ljudi,« je povedala arhitektka Ana Struna Bregar, ki skupaj z arhitektkama Lenko Kavčič in Kristino Dešman organizira festival.

»Toliko slabega, kot se je zgradilo v Sloveniji v zadnjih 15 letih, brez spoštovanja okolja in človeka, se ne sme zgoditi nikoli več,« je poudarila Struna Bregarjeva in dodala, da želijo prav zato na festivalu izpostaviti dobre prakse na področju kakovostne sodobne arhitekture.

Od Trga republike do nabrežij Ljubljanice v barvah večera

Današnje festivalsko dogajanje bo sicer pestro že pred uradnim odprtjem. Ob 15. uri bo na vrsti ogled Trga Republike, ki ga bo vodil arhitekt Gregor Rihar, uro kasneje pa še sprehod po secesijskih večstanovanjskih hišah v prestolnici.

V soboto je na programu med drugim ogled južnega Bežigrada s kolesom ter arhitekturni sprehod za otroke in starše pod vodstvom arhitektov Špele Kuhar in Roberta Potokarja. V nedeljo bo obiskovalce po Plečnikovih zelenih ureditvah popeljala krajinska arhitektka Darja Pergovnik, večerni sprehod po nabrežjih Ljubljanice pa bo vodil arhitekt Peter Gabrijelčič.

Vse festivalske dni bodo potekali tudi ogledi objektov kakovostne sodobne arhitekture, izbranih zasebnih stanovanj ter javnih in kulturnih objektov. Med drugim si bo moč ogledati Toplarno, stavbo RTV Slovenija, Cankarjev dom in stanovanje arhitekta Iztoka Prosena, v oglede pa je vključena tudi brv čez Ljubljanico, povezava Kongresnega in Ribjega trga, ki jo je predvidel že Plečnik, sedanjo pa sta zasnovala arhitekta Peter in Boštjan Gabrijelčič.

V sekcijo Arhitekturni turizem je vključen izbor slovenskih hotelov in drugih turističnih nastanitev, ki jih odlikuje dobro oblikovanje. Vrata bodo med drugim odprli šentrupertski muzej na prostem Dežela kozolcev, termalni kompleks Orhidelia v Podčetrtku, Celjska koča, Center Rinka in Boštjanova hiša v Hrovači.

Organizatorke pričakujejo, da se bo festivala udeležilo vsaj 4000 obiskovalcev. Odprte hiše Slovenije so del mednarodne mreže OpenHouseWorldWide, katere začetki segajo v leta 1992, danes pa deluje v 23 mestih po vsem svetu.