Kdo da več za temačni relikt zgodovine − podpisan Hitlerjev portret?

Na fotografiji, ki jo bodo ponudili na dražbi, je Hitler v času zaporne kazni zaradi spodletelega »pivniškega puča«.

Objavljeno
04. september 2014 16.47
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V britanskem pristaniškem mestu Runcorn se bodo navzoči na dražbi, ki bo čez dober teden, gotovo spraševali, koliko bo kdo pripravljen odšteti za enega reliktov zgodovine, ki bi se ga kdo tudi otepal.

Na dražbi bodo ponudili fotografijo Adolfa Hitlerja s podpisom, ki jo pripis Landsberg 1925 postavlja v čas njegove zaporne kazni v tem bavarskem mestu nedaleč od Münchna.

V njem je pristal po spodletelem poskusu državnega prevrata 8. in 9. novembra leta 1923 – začel se je kar v pivnici –, zidove zapora v Landsbergu, v katerega so zavezniki po koncu druge svetovne vojne pozaprli številne druge naciste, pa je spoznal leto zatem. V njem je ostal veliko manj od naloženih mu petih let, le okoli devet mesecev, v katerih je našel čas tudi za pisanje knjige Mein Kampf (Moj boj).

Fotografija, od prodaje katere si dražitelji obetajo od 12.000 do 18.000 otoških funtov (od okoli 15.000 do nekaj manj kot 23.000 evrov), ima zanimivo provenienco. Pripadala je vojnemu fotoreporterju Scottu Williamu Forrestu, ki je bil priča že nacističnemu bombardiranju Guernice leta 1937 in dve leti zatem invazije na Poljsko, med drugimi ključnimi dogodki druge svetovne vojne pa je dokumentiral tudi zavezniško izkrcanje v Normandiji in konec vojne v Berlinu.

Skupaj s Hitlerjevim portretom bodo na dražbi ponudili tudi njegov zapis o tem, kako je prišel do njega. Ob koncu vojne je, kot je zapisal, prišel v Berlin s prvimi britanskimi četami, fotografijo pa našel med ruševinami Hitlerjevega bunkerja.

Kdo bo dal več za fotografijo Hitlerja iz časa proti koncu njegove zaporne kazni, čemur je kmalu sledil njegov politični vzpon? Fotografije, ki naj bi jo imel po pričevanju fotoreporterja v svoji bližini še v času samomora?

A dražbo kdo že komentira tudi s pomislekom, kako neki bi fotografija lahko preživela zavzetje in razdejanje Hitlerjevega bunkerja, ki so ga izvedli Rusi, saj so bili na prizorišču Hitlerjevega samomora prvi.