Izkupiček »obveznega samoprispevka« Kina Šiška projektu Chorus

Kulturni evro: Plesni projekt Chorus koreografov Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška ter režiserja Jana Krmelja lahko računa na 7578 evrov.

Objavljeno
17. maj 2017 15.47
V. U.
V. U.

Ko so leta 2014 v ljubljanskem Kinu Šiška vpeljali kulturni evro, s katerim so obiskovalcem dogodkov, zapisanim na listi gostov, akreditiranim novinarjem in imetnikom letnih vabil naložili plačilo vstopnine − dajatev v višini dveh kulturnih evrov, ne enega, so poimenovali »obvezni samoprispevek« −, so dvignili nemalo prahu.

Sredstva so zbirali z namenom podpore kulturnih ustvarjalcev, ki v letu prijave niso bili starejši od 29 let, za leto 2015 pa jih je kot prvi prepričal projekt izdaje glasbenega prvenca skupine Your Gay Thoughts The Watercolors.

Lani je sledila podpora intermedijskemu projektu Psihološki kanibali avtorice Olje Grubić na temo plutokracije kot oblike absolutne politične oblasti, ki je bil v Kinu Šiška na ogled lani jeseni, letos pa bo kulturna dajatev obrodila plesno predstavo.

Žirija soglasno za Chorus

Med enajsterico prijavljenih del je žirija v sestavi kritičarke Nike Arhar, dramaturga in teoretika plesa Roka Vevarja ter predstavnika Kina Šiške Mitje Bravharja izbrala predstavo Chorus koreografov Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška ter režiserja Jana Krmelja.

Kot zapišejo, je bila odločitev soglasna, projektu pa bodo namenili 7578 evrov, kolikor so jih zbrali v letu 2016. Premiera predstave bo 13. septembra v okviru festivala performativnih umetnosti Spider in v sodelovanju z mednarodnim festivalom sodobnega plesa CoFestival, ki se bo začel le nekaj dni zatem.

Izvor giba in glasu ter skupnost

V ospredju predstave bo vprašanje izvora giba in glasu ter skupnosti. Jan Krmelj se je v lanski sezoni kot režiser že predstavil v ljubljanski SNG Drama s predstavo Utopia, Arheologija raja, koreografa Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek pa sta se s predstavo Ejlijen Ekspres (koprodukcija Zavod Flota in Plesni Teater Ljubljana) uvrstila na prestižni Aerowaves festival.

K sodelovanju v najrazličnejših vlogah, kot svetovalce in soustvarjalce, so avtorji povabili tudi uveljavljena imena slovenske plesne in gledališke scene, med drugim koreografa Gregorja Luštka, performerje Alexandra Tescha, Saro Janašković, Tejo Modrijan, Kristýno Šajtošovovo, Ivana Mijačeviča in Nejca Osovnikarja, glasbo pa so zaupali Kristijanu Krajnčanu.

Letos aktualen razpis za kratek glasbeni dokumentarec

Ob razglasitvi prejemnikov podpore so v Kinu Šiška objavili še nov poziv za (so)financiranje filmske produkcije. S sredstvi kulturnega evra, zbranimi v letošnjem letu, namreč nameravajo podpreti nastanek kratkega dokumentarnega glasbenega filma v obsegu od deset do 20 minut, prihodnjo žirija pa bodo sestavljali filmski kritik Matic Majcen, kuratorka Varja Močnik in predstavnica Kina Šiška Piera Ravnikar.