Beseda leta po izboru ustvarjalcev slovarja Collins: lažne novice

Letošnja beseda leta je pravzaprav besedna zveza: fake news. Njena uporaba se je od lani povečala za 365 odstotkov.

Objavljeno
02. november 2017 15.46
USA-TRUMP/
V. U., STA
V. U., STA
Besedna zveza »lažne novice«, ki jo pogosto uporablja ameriški predsednik Donald Trump, je postala beseda leta po izboru urednikov ameriškega slovarja Collins. Kot so zapisali na spletni strani tega slovarja, se je uporaba te besedne zveze od lani povečala za 365 odstotkov.

Slovar Collins »lažne novice« (fake news) definira kot »lažne, pogoste senzacionalistične informacije, ki se širijo pod krinko novinarskega poročanja«.

Fraza je značilna za besednjak ameriškega predsednika Trumpa, ki je nedavno ob preiskavi o domnevnem ruskem vmešavanju v predsedniške volitve v ZDA na Twitterju zapisal, da »lažne novice delajo nadure« in da so »lažne novice slabe«.

Trump pogosto uporablja to besedno zvezo, prejšnji teden je celo izjavil, da si jo je sam izmislil. Vendar v slovarju Collins navajajo, da se je fraza začela uporabljati po letu 2000 na ameriških televizijah.

Uporaba te besedne zveze se je močno povečala od leta 2015, letos pa je postala tako vseprisotna, da bo dobila svoje mesto v prihodnji tiskani izdaji slovarja Collins. V ožji izbor za besedo leta so se uvrstili še »unicorn«, »echo chamber«, »gig economy« in »cuffing season«.