Lent 2017: prihaja Bob Geldof, oder na Dravi pa še ne

Med letošnjimi nastopajočimi tudi S.A.R.S, Omar Sosa Quarteto Afrocubano, Psihomodo Pop in Zabranjeno pušenje. Začetek Lenta bo 23. junija.

Objavljeno
04. maj 2017 18.16
reut*Bob Geldof
V. U., STA
V. U., STA
V Mariboru bo med 23. junijem in 1. julijem ponovno čas za Festival Lent. Na tem obsežnem poletnem festivalu na prostem, ki letos beleži četrt stoletja obstoja, bosta med drugim gostovala Bob Geldof in muzikal Jesus Christ Superstar. Še vedno pa bodo brez plavajočega odra na Dravi, a župan napoveduje, da bo že naslednje leto drugače.

Kot je na današnji novinarski konferenci ob podpisu pogodbe glavnega organizatorja festivala Narodnega doma Maribor in glavnega generalnega pokrovitelja Nove KBM povedal župan Andrej Fištravec, na občini že pripravljajo dokumentacijo za izgradnjo stalnega odra v zalivu ob Vodnem stolpu, kjer so do pred dvema letoma vsako leto postavljali montažno odrsko konstrukcijo za Festival Lent. Izgradnjo naj bi začeli prihodnje leto, tudi ob pomoči sponzorjev.

»Enostavno festival brez tako mogočne reke, ki teče skozi mesto, ni isti festival,« je dejal. Šlo naj bi za stalni večnamenski objekt, ki bi bil uporaben skozi vse leto. »Dolgoročno bomo privarčevali, ker bomo imeli infrastrukturo, ki bo na voljo ne samo Festivalu Lent, ampak tudi drugim prireditvam v mestu,« je povedal župan.

Glavno prizorišče ostaja Trg Leona Štuklja

Odkar organizator Festivala Lent zaradi prevelikega finančnega bremena takšnega posega od leta 2015 ne postavlja več prepoznavnega plavajočega odra na Dravi, je glavno prizorišče festivala na Trgu Leona Štuklja. Tako bo tudi letos, ko bodo na njem med drugim izvedli opero La Traviata in baletni triptih Favn – Carmen – Bolero Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Slednje je torej tudi letos pomemben partner festivala in z njegovo pomočjo so med drugim uspeli letos prvič pripeljati v Maribor tuji muzikal. Gre za znano stvaritev Andrewa Lloyda Webra Jesus Christ Superstar v izvedbi Mestnega gledališča iz Brna.

Na Trgu Leona Štuklja bosta tudi začetek in zaključek folklornega festivalskega sklopa Folkart, ki bo letos sledil lanski novosti in ostale dni gostoval drugod po mestu, da bi tako prišel še bolj v stik z meščani. Gostovale bodo folklorne skupine iz Kube, Bocvane, Gruzije, Hrvaške, Madžarske, Bolgarije in seveda Slovenije.

Glavna zvezda festivala bo irski glasbenik Bob Geldof, znan tudi po svojem aktivizmu. Med drugim bodo nastopili še S.A.R.S, The Real McKenzies, GoGo Penguin, Hot 8 Brass Band, Pharoah Sanders Quartet, Omar Sosa Quarteto Afrocubano, Psihomodo Pop, Zabranjeno pušenje in Iztok Mlakar.

Novost Klub Wetrinsky

Ponovno bodo obiskovalce razveselili z veličastnim ognjemetom, med novostmi pa je novo večerno prizorišče Klub Wetrinsky. Za ljubitelje kulinarike bo še vedno na voljo Sladolent, za družine in otroke pestro dogajanje v Mestnem parku, na svoj račun bodo prišli tudi športni navdušenci ter ljubitelji komedij in stand upa.

»Vseh 25 let vdihujemo dodatno življenje našemu mestu, pri čemer lahko vsak najde nekaj zase,«je povedal prvi mož festivala, direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina. Cene vstopnic in Lente ostajajo nespremenjene že več let. »Ostajamo pri tem, kjer smo pred četrt stoletja začeli – torej pripeljati ljudem kulturo na neprisiljen in dostopen način,« je dodal.

Že od samih začetkov festivala je glavni sponzor Nova KBM, ki ostaja v tej vlogi tudi po nedavni spremembi lastništva banke. »Razlogi za to so v dobrem sodelovanju v preteklih letih, kvalitetnem programu in družbeni odgovornosti,« je povedal podpredsednik uprave Robert Senica.

Proračun festivala znaša okoli 1,1 milijona evrov, od tega prispeva 300.000 evrov občina, 14.000 evrov pa ministrstvo za kulturo.