Kultura 2018: Leto Cankarjevega imena

Kaj bo prineslo leto, ki se je začelo? Od Pohujšanja do Kraftwerka, od Iliade do Milene Zupančič.

Objavljeno
04. januar 2018 13.41
bsa*Ivan Cankar
V. P. S., Z. M., J. K., Ž. L., V. U., I. B.
V. P. S., Z. M., J. K., Ž. L., V. U., I. B.

Ravnokar smo zapustili Plečnikovo leto 2017 in vstopili v Cankarjevo leto 2018, v katerem bomo zaznamovali stoto obletnico pisateljeve smrti.

Cankarjevo ime bo rdeča nit, od novih razstav, knjig, dokumentarnih filmov in osrednje koprodukcijske predstave. A vendarle nas v prihodnjih dvanajstih mesecih čaka še marsikaj zanimivega, izpostavljamo največje, najboljše, najambicioznejše projekte.

Predstava Pohujšanje v dolini šentflorjanski Cankarjev dom, 26. januarja

Po Lorencijevi Iliadi in Purcăretejevi Vojni in miru novo veliko koprodukcijo SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma podpisuje Eduard Miler: v letu počastitve stote obletnice avtorjeve smrti začenja praznovanje Cankarjevo Pohujšanje v dolini šentflorjanski. »Cankarjeva farsa še vedno živi,« je mogoče prebrati v napovedi dela, v katerem je avtor briljantno in svetovljansko – sam je pripomnil, da hudobno – rentgeniziral temeljno slovensko duhovno oziroma ideo­loško razklanost, in seveda tudi vsakršno nemoralnost, hinavščino, zapečkarski konformizem in odnos do umetnosti. »Doline šentflorjanske ni blagoslovil Bog zato, da bi redila in pitala umetnike, tatove, razbojnike in druge postopače!«

Dve veliki razstavi o Cankarju Muzeji in galerije mesta Ljubljana, Cankarjev dom, od junija

V sodelovanju z Nukom in Slovenskim gledališkim inštitutom bosta sočasno odprti dve veliki razstavi, posvečeni 100. obletnici rojstva Ivana Cankarja. Razstavo Ivan Cankar v Mestnem muzeju pripravlja Blaž Vurnik s sodelavci in oblikuje Novi kolektivizem, sledila bo življenjski poti pisatelja v osmih slikah. Cankarjevo delo in življenje bo predstavila na nekonvencionalen način, poskušala bo interpretirati obdobja njegovega življenja in svet, v katerem je živel. Literarni zgodovinar Janko Kos pa v Cankarjevem domu pripravlja razstavo Cankar in Evropa – med Shakespearom in Kafko, ki bo umestila pisateljevo delo v evropski kontekst, tako glede izhodišč in spodbud, ki jih je Cankar črpal iz del velikih evropskih mislecev, kot glede izjemne sodobnosti in izvirnosti, ki jo Cankarjeva dela kažejo v primerjavi s sočasno evropsko literarno produkcijo. Razstavo bosta oblikovala Silvan Omerzu in Katarina Štok Pretnar.

Drago Tršar: Monument Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova, od 14. junija do 16. septembra

Pregledna razstava kiparja Draga Tršarja je del medinstitucionalnega projekta in ena v nizu šestih razstav, ki bodo v poklon kiparjevemu visokemu jubileju leta 2017 odprte letos na različnih koncih Slovenije in bodo predstavile različne dele in teme njegovega obsežnega opusa. Razstava v Moderni galeriji se bo posvetila veliki plastiki, vključno z javno plastiko, in vprašanju vdora množice, ki je nedvomno eno od najzanimivejših obeležij tako imenovane moderne dobe in 20. stoletja, seveda ne le v umetnosti.

Razstava Ivane Kobilca Narodna galerija, 20. junija

V Narodni galeriji bodo letos zaznamovali stoto obletnico obstoja – sprva kot društva Narodne galerije, ustanovljenega leta 1918. Osrednja točka na programu razstav je odprtje monografske retrospektive prve dame slovenske umetnosti Ivane Kobilca (1861–1926). Od zadnje retrospektive svetovljanske slikarke, ki je ob domačem okolju delovala na Dunaju, v Münchnu, Parizu ter Barbizonu, Sarajevu in Berlinu, so minila že skoraj štiri desetletja – zadnja v NG je bila leta 1979 –, tokratni izbor pa bo ob novih spoznanjih umetnostnih zgodovinarjev ponudil tudi nikdar razstavljena ali doslej neznana dela. V NG so evidentirali že ­približno 300 slikarkinih del.

Film Zgodovina ljubezni Sonje Prosenc

Režiserko Sonjo Prosenc je leta 2016 največji filmski portal Cineuropa, ki združuje evropske filmske kritike, uvrstil na seznam osmih najobetavnejših evropskih režiserk. Za celovečerni igrani prvenec Drevo (2014) je namreč prejela več mednarodnih nagrad ter bila povabljena na več kot petdeset festivalov. V začetku lanskega poletja je začela snemati svoj drugi igrani celovečerni film Zgodovina ljubezni, za katerega so prvič doslej združile moči Slovenija, Italija in Norveška. Glavni vlogi v filmu o dekletu, ki po nepričakovani materini smrti začne raziskovati njeno preteklost, bosta odigrala mlada slovenska igralka Doroteja Nadrah ter znani norveški igralec Kristoffer Joner. Film naj bi bil predvidoma končan do letošnjega canskega festivala.

Hello World. Revision of a Collection Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart (Nationalgalerie), Berlin, od 22. marca do 19. avgusta

Projekt, ki bo izpostavil dela iz berlinske Narodne galerije, vključuje več razstav in se osredotoča na različne mednarodne umetniške interakcije. Med njimi bo tudi razstava Lokus trajnosti: paviljoni, manifesti in kripte, ki jo kurira direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac. Na njej bo na ogled izbor del vzhodnoevropskih povojnih avantgard iz zbirke Moderne galerije Arteast 2000+. Njen koncept je zastavljen v dialogu s Hamburger Bahnhof, ki se ukvarja s tem, kako misliti muzej in njegove zbirke v času, ko nas določajo globalni procesi. Vprašanje, kako danes reprezentirati zbirke in kako nadaljevati zbiralno politiko muzeja, ki želi zavzeti kritičen odnos do kolonialne preteklosti in geopolitičnih delitev, se lahko razreši samo v dialogu med akterji s prostorov, od koder dela, ki jih muzej predstavlja, prihajajo.

Nigel Kennedy Grand hotel Union, 10. februarja

Prvič bomo slišali vsestranskega glasbenika, violinskega virtuoza, prepričljiv talent in nekonformističnega umetnika, ki se rad približa občinstvu. Kot humanitarec se zavzema za neprivilegirane in revne, bori se proti zatiranju manjšin in za tiste, katerih glas bi bil drugače preslišan. Je dobitnik številnih mednarodnih nagrad (echo, bambi, grammy idr.), med drugim je leta 1997 prejel nagrado brit za neizmeren prispevek k britanski glasbi. Na Zimskem festivalu se bo predstavil z glasbo Bacha, lastno kompozicijo ter uspešnicami Georgea in Ire Gershwina.

Razstava ob 10. obletnici smrti Janeza Drnovška Narodni muzej, od 23. februarja do 5. maja

Razstava bo celovito predstavila osebnost velikega državnika Janeza Drnovška. Dotaknila se bo treh obdobij delovanja, ki so zaznamovala njegovo življenjsko pot: obdobja predsedovanja SFRJ, obdobja štirih vlad dr. Drnovška, ko je bila Slovenija ena uspešnejših držav v Evropi – v tistem času se je tudi priključila Evropski uniji in zvezi Nato – in obdobja, ko je bil dr. Drnovšek predsednik Republike Slovenije.

Koncert Perpetuum Jazzile – Slovenska noč Stožice, 17. novembra

Svetovno znan vokalni orkester Perpetuum Jazzile je napovedal vrnitev v dvorano Stožice, kjer je imel leta 2013 spektakelski The Show. Tokrat nam obljubljajo nekaj posebnega, koncert, ki bo namenjen predvsem domačemu občinstvu, ki jih spremlja in podpira od leta 1983. Ob svoji 35-letnici so se Perpetuum Jazzile odločili, da bodo pripravili koncert, ki bo posvečen skladbam izključno slovenskih ustvarjalcev in izvajalcev. Za občinstvo bodo pripravili pregled domače popularne glasbe, od zlatih časov slovenske popevke do izvajalcev, ki so trenutno najbolj popularni.

Koncert Kraftwerk Hala Tivoli, 22. februarja

Že 14 let je minilo od njihovega prvega in doslej edinega koncerta v Ljubljani v razprodanih Križankah. Tokrat se bodo pionirji elektronske glasbe Kraftwerk vrnili v ljubljansko Halo Tivoli s prav posebno 3D-koncertno izkušnjo. Ti nemški glasbeni inženirji veljajo za eno najpomembnejših skupin v ­glasbeni zgodovini. Njihov prepoznavni vpliv je opazen v različnih žanrih, od krautrocka, techna, elektronike in klasike do hiphopa in popa. Vplivali so na celotno generacijo electropopa z Depeche Mode na čelu in electropunka s Suicide kot vzorniki, da sodobnih trendov razvoja elektronske glasbe niti ne omenjamo. Tokrat so se Kraftwerk odločili, da bodo v 3D-tehnologiji povzeli sedem svojih studijskih albumov.

Nov prevod Homerjeve Iliade Mladinska knjiga

Pri nas je prevod te klasike svetovne književnosti prvič izšel v petdesetih letih prejšnjega stoletja v zbirki Kondor in prevodu Antona Sovreta. Tokrat bo izšel nov prevod prvih devetih spevov Iliade, delo klasične filologinje Jelene Isak Kres, z novo spremno besedo. Novi prevod se ponovno loteva starih prevajalskih orehov, s starimi in novimi orodji, na svež način, pa vendar tako, da ostaja zvest izvirniku in hkrati vpet v tradicijo slovenskega heksametra.

Knjige, posvečene stoti obletnici Cankarjeve smrti Mladinska knjiga, Cankarjeva založba, Beletrina

Stoto obletnico Cankarjeve smrti bodo pri Mladinski knjigi zaznamovali z izdajo treh knjig: Šopek Cankarjevih pisem, Zakaj sem postal socialist in drugi politični spisi in Cankarjevih žensk Petra Kolška. Pri Cankarjevi založbi bodo zaznamovali pisateljev jubilej z izdajo Cankarjevega albuma, ki ga pripravlja Mateja Pezdirc Bartol, in darilne knjige Srce ne pozna malenkosti z izborom pisateljevih citatov. Pri Beletrini se mu bodo poklonili s ponatisom njegovega dela Podobe iz sanj ter izdajo njegove biografije izpod peresa Igorja Grdine ter esejev Janka Kosa Misliti Ivana Cankarja.

70-letnica Draga Jančarja Mladinska knjiga, Beletrina

Ob 70-letnici Draga Jančarja bodo pri Mladinski knjigi ponatisnili tri njegove najbolj znane knjige: Galjot, Katarina, pav in jezuit ter Severni sij. Pri založbi Beletrina napovedujejo izid nove knjige Draga Jančarja, zbirke izbranih novel in kratkih zgodb Mnoga življenja.

Biografija Milene Zupančič Beletrina

Tadej Golob, avtor ene najbolj prodajanih knjig lanskega leta, kriminalke Jezero, bo tudi letos postregel s potencialno uspešnico – pri Beletrini bodo izdali njegovo biografijo igralke Milene Župančič Kot bi Luna padla na Zemljo. Tadej Golob je že preizkušen biograf, med drugim je napisal knjige o Petru Vilfanu, Zoranu Predinu in Goranu Dragiću. Menda bo razkril tudi marsikatero pikantno podrobnost iz igralkinega življenja.

150. rojstni dan »kališnice« Cankarjeva založba

Okroglo obletnico praznuje Velika slovenska kuharica, legendarna »kališnica«. S pomočjo prijateljice jo je napisala gospa Magdalena Pleiweis. Knjiga je bila med uporabnicami tako toplo sprejeta, da je do konca stoletja z avtoričinim imenom izšlo še pet izdaj. Po Magdalenini smrti je vsebina našla topel dom pri šolskih sestrah, ki do danes skrbijo za vsebino. Tako je leta 1912 izšla temeljito prenovljena in razširjena izdaja Slovenske kuharice, za katero je poskrbela slovita sestra Felicita Kalinšek.

V stoletju in pol je knjiga precej zrasla, zato je zdaj deležna temeljitega uredniškega pregleda in dopolnitev, ki jih pripravlja sestra Bernarda Gostečnik.

V kavarni eksistencialistov Modrijan

To je skupinski portret Jean-Paula Sartra, Simone de Beauvoir, Mauricea Merleauja-Pontyja, Alberta Camusa, Karla Jaspersa, Martina Heideggerja ter nekaterih drugih evropskih pisateljev in filozofov, ki so v 20. stoletju poosebljali filozofiji eksistencializma in fenomenologije. Gre za tehten pregled zgodovine filozofije, saj avtorica presoja in pojasnjuje, kako in zakaj se je vsak od velikih mislecev odzval na politične krize v tridesetih letih prejšnjega stoletja in poznejše dogodke.

Ti si rekel Modrijan

Avtorica Connie Palmen je napisala knjigo kot prvoosebno pripoved Teda Hughesa o življenju s pesnico Sylvio Plath. Njun težavni zakon sklene Sylvijin samomor, ona postane mučenica in svetnica, njega okrivijo za morilca in pošast, ki je izdal svojo nevesto; za Judo Iškarijota.

Album Rudolfa Maistra - Vojanova Mladinska knjiga

Letos mineva sto let od konca prve svetovne vojne, razpada avstro-ogrske monarhije in nastanka Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Odločilne zasluge za začrtanje sedanje slovenske meje ima slovenski pesnik, vojak, oficir in general avstro-ogrske in jugoslovanske vojske Rudolf Maister - Vojanov.

Avtorji Mihael Glavan, Aleš Berger, Igor Grdina, Alenka Puhar, Milček Komelj, Andrej Misson in Vlasta Stavbar pripravljajo dokumentarno biografijo o njem z naslovom Rudolf Maister - Vojanov – rodoljub, general in pesnik.