Lov na zasedbo slovenskega paviljona na Beneškem bienalu 2015 odprt

Na kulturnem ministrstvu objavljen razpis za predstavitev Slovenije na Beneškem bienalu. Obljubljajo 70.000 evrov.

Objavljeno
12. september 2014 14.31
Bienale
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si
Na ministrstvu za kulturo so objavili razpis za izbor organizatorja predstavitve Slovenije na Beneškem bienalu, ki bo znova prihodnje leto. Kot je znano, se Slovenija na že 56. izdaji te osrednje mednarodne razstave prvič ne bo predstavila v Galeriji A + A, ampak v Arsenalih.

Javni ciljni razpis zbiranja predlogov za izbor organizatorja predstavitve Slovenije na 56. Beneškem bienalu je, kot zapišejo na ministrstvu, namenjen kakovostnim, inovativnim in izvirnim ustvarjalnim zamislim, ki prispevajo k razvoju in promociji sodobnih slovenskih vizualnih umetnosti.

Cilj razpisa je spodbujanje, podpiranje ter mednarodno uveljavljanje sodobnih slovenskih vizualnih umetnosti ter umestitev slovenskih dosežkov na tem področju v mednarodni kulturni prostor.

Časa je le dober mesec

Bienale bo na ogled med 9. majem in 22. novembrom 2015, kot je že od konca lanskega leta znano, bo kurator njegove 56. izdaje publicist in teoretik nigerijskega rodu Okwui Enwezor, ki se je uveljavil kot avtor pomembnih razstav, študij in knjig s področja sodobnih vizualnih umetnosti, med drugim pa je bil tudi umetniški direktor 11. Documente v Kasslu.

Na razpis se lahko prijavijo pravne osebe. Skladno s splošnimi razpisnimi pogoji morajo med drugim predložiti dokazilo, da so v zadnjih treh letih organizirale najmanj pet razstav s področja sodobnih vizualnih umetnosti, projekt pa mora biti izvedljiv do začetka 56. mednarodne likovne razstave.

Okvirna vrednost razpoložljivih sredstev znaša 70.000 evrov. Rok za oddajo vlog je 17. oktober 2014, kdaj bo znana odločitev o slovenskem udeležencu, na ministrstvu ne pripišejo.

Nove karierne perspektive v sodobnem plesu

Na ministrstvu so objavili tudi Javni razpis za izbor operacij Nove karierne perspektive v sodobnem plesu, namenjen sofinanciranju projektov v letih 2014 in 2015 za večjo socialno vključenost in zaposljivost ter spodbujanje, motivacijo in proaktivno delovanje težko zaposljivih mladostnikov (brezposelni in samozaposleni mladostniki), ki delujejo ali so dosegli izobrazbo za delovanje na področju kulture ter na dan sklenitve zaposlitve ali avtorske pogodbe niso presegli starosti 35 let.

Med cilji razpisa je tudi povečanje dostopnosti kakovostnih kulturnih vsebin in dvig zavesti o pomenu kulture za razvoj posameznika in družbe ter usposabljanje s prenosom znanj na mlade ter izboljšanje dostopnosti do kulturnih dobrin in storitev prek sodelovanja brezposelnih in samozaposlenih mladih v kulturi.

Na razpis se lahko prijavijo nevladne kulturne organizacije, ki so registrirane za opravljanje kulturno-umetniških dejavnosti ter posredovanje kulturnih dobrin v Sloveniji in delujejo na področju sodobnega plesa. Skladno s splošnimi in posebnimi pogoji za sodelovanje na razpisu morajo prijavitelji tudi izkazati, da s svojim delovanjem v obdobju zadnjih treh let načrtno vključujejo mlade ustvarjalce do 35 leta starosti.

Delež sredstev Evropske unije je 85 odstotkov. Skupna okvirna vrednost razpoložljivih sredstev za razpis znaša 300.000 evrov, od tega 261.644,68 evra za proračunsko leto 2014 in 38.355,32 evra za proračunsko leto 2015. Rok za oddajo vlog je 13. oktober.