Mariborski dijaki zmagali na vseevropskem natečaju s področja kulturne dediščine

Organizatorje natečaja mreže LoCloud je prepričal video Maribor nekoč in danes dijakov mariborske II. gimnazije.

Objavljeno
18. december 2015 12.30
V. U.
V. U.

Poznate spletno Europeano? Gre za vseevropski projekt na temo digitalizacije kulturne dediščine stare celine, ki ga je pred desetletjem sprožila evropska komisija, in nanj se je odzvalo več kot 1500 kulturnih ustanov iz vseh članic EU, s pariškim Louvrom, amsterdamskim Rijksmuseumom in številnimi drugimi vodilnimi ustanovami vred.

Del tega krovnega projekta je tudi mreža LoCloud, namenjena manjšim in srednje velikim institucijam, ki lahko z njeno pomočjo objavljajo lokalne kulturne vsebine.

V okviru te mreže so razpisali mednarodni natečaj Moja lokalna kulturna dediščina, s katerim so hoteli dijake, študente, knjižničarje in muzejske delavce spodbuditi k raziskovanju izbranega geografskega območja ali lokalne kulturne dediščine ter ga pri predstavitvi povezati tudi z že digitaliziranim gradivom z Europeane.

Sodobna tehnologija in domača Kamra

Natečaja je konec, zmaga pa je, kot so sporočili s tukajšnjega Zavoda Jara, pripadla Mariboru in tamkajšnji II. gimnaziji. Njeni dijaki Mihael Muršec, Nejc Svenšek, Sven Pušnik in Patrik Rek so organizatorje natečaja mreže LoCloud prepričali z videom Maribor nekoč in danes, dolgim pet minut in pol, ki je nastal pod mentorstvom Mirka Pešca. Nadoebudni dijaki so pri ustvarjanju uporabili sodobno tehnologijo − snemanje z dronom oziroma multikopterjem, 360-stopinjsko fotografijo, video in digitalno fotografijo − ter gradivo iz digitalnih arhivov, kakršna je spletna Kamra, na kateri je objavljena digitalizirana kulturna dediščina slovenskih pokrajin.

Zmagovalni video bodo nagradili na zaključnem dogodku projekta 5. februarja prihodnje leto v Amersfoortu na Nizozemskem, promovirali pa ga bodo tudi na spletnih straneh LoClouda in krovne Europeane. Mimogrede, na njeni domači strani piše, da trenutno ponuja 48.427.731 umetniških del, raznih izdelkov, knjig, videov in zvokov iz Evrope.