Mariborski Rotovž praznuje 500 let

Obletnico leta 1515 zgrajenega simbola mariborske mestne oblasti bodo zaznamovali v soboto z razstavo, predavanji in koncerti.

Objavljeno
17. december 2015 12.40
tre*ROTOVŽ
V. U., STA
V. U., STA
Mariborska mestna hiša Rotovž, ki velja za simbol mestne oblasti, letos praznuje 500-letnico. Leta 1515 zgrajena stavba na Glavnem trgu danes služi kot protokolarni objekt za poroke in županove sprejeme, v pritličju pa je gostinski lokal. Obletnico bodo zaznamovali v soboto z razstavo, predavanji in koncerti.

Poznogotski Rotovž je ena najpomembnejših posvetnih stavb v mestu. Zgrajena je bila leta 1515, ko se je z razvojem mestne uprave porodila potreba po ureditvi hiše za delo mestnega sodnika in za sestajanje mestnega sveta. Zaradi lege na osrednjem trgu je imela tudi pregled nad tržnim dogajanjem v mestu, so za STA povzeli zgodovinske vire v Muzeju narodne osvoboditve Maribor.

Rotovž, ki so ga italijanski mojstri med letoma 1563 in 1565 renesančno prezidali, je do druge polovice 17. stoletja služil tudi kot deželsko sodišče, v kleteh in pritličju pa so bili nekaj časa celo zapori.

Nezadostna plačila gradbenikom že v 16. stoletju

Stavbo z urnim stolpičem s čebulasto streho krasi balkon z reliefom, na katerem je upodobljen mestni grb, obdan z dvema levoma in letnico 1565, ki označuje zaključek velikih gradbenih del na objektu. Stolpič je premaknjen iz osrednje osi, kar je po legendi, zabeleženi v literaturi, namerno zagrešil stavbenik, ker od naročnikov ni prejel zadostnega plačila za delo.

Mestna uprava se je iz Rotovža izselila leta 1967, leta 2010 pa so bili v njem urejeni protokolarni prostori.

V Rotovžu je posebej zanimiva baročna dvorana s stropnimi štukaturami, kjer danes potekajo različne slovesnosti, županovi sprejemi in poroke. Dvorišče predstavlja Rotovški trg, ki skupaj s sosednjo osrednjo enoto Mariborske knjižnice že več desetletij čaka na obnovo.

Zgradba je pisala tudi najnovejšo zgodovino Maribora, saj so pred njo potekali prvi večji protesti proti tedanjemu županu Francu Kanglerju. Konec novembra 2012 so namreč v njej potekale volitve v državni svet, na katerih je kandidiral tudi Kangler, na Glavnem trgu pred stavbo in Rotovškem trgu za njo pa se je zbrala množica ljudi in pozivala k njegovemu odstopu.

Ob 500-letnici stavbe bodo v organizaciji Zavoda za turizem Maribor Pohorje v soboto v Rotovžu priredili dan odprtih vrat s strokovnim vodenjem po prostorih. Med drugim bodo na ogled razstava starih razglednic in fotografij s podobami Rotovža iz zasebne zbirke zbiratelja Borisa Šinkoviča ter načrti opreme, pohištva in stavbe Rotovža iz začetka 20. stoletja iz zbirke Pokrajinskega arhiva Maribor.