Marija Aljohina napovedala odprtje ekskluzivno ženskega muzeja v Črni gori

Članica Pussy Riot namerava Muzej nove balkanske ženske vzpostaviti v sodelovanju z drugimi aktivistkami.

Objavljeno
21. december 2015 16.24
Russia Pussy Riot
V. U.
V. U.

Že konec novembra je gostovala v Črni gori in z dokumentarcem o razvpitem procesu proti članicam aktivistične feministične zasedbe Pussy Riot ter s predavanjem dodobra zapolnila knjigarno Karver v Podgorici, v Črni gori pa bo nemara ostala prisotna tudi trajneje.

Članica Pussy Riot Marija Aljohina je namreč v Črni gori napovedala odprtje »ekskluzivno ženskega« muzeja. Kot piše RTV Črna gora, bo nosil oznako Muzej nove balkanske ženske, Aljohino pa so do zamisli zanj privedle predvsem lastne izkušnje. A tudi potreba po varnem mestu, na katerem bi se lahko ženske kolektivno izrazile.

Ženski muzej o ženskah za ženske

Kdaj in kje se bo odprtje muzeja konkretno zgodilo, iz poročanja RTV pa tudi drugih črnogorskih in mednarodnih medijev ne izveš, znan pa je osnoven koncept. Aljohina s pomočjo drugih aktivistk načrtuje »ženski muzej o ženskah za ženske«, ki bo opozarjal na tradicionalno neenakost žensk v umetnostnem svetu. To konkretno pomeni, da bodo v njem zaposlene le ženske in tudi predstavljale bodo le dela umetnic.

Aljohina je nedavno v Podgorici napovedala tudi pisanje avtobiografske knjige o svojem življenju, lastnih prepričanjih in seveda delu Pussy Riot. Mimogrede, v času aretacije po protiputinovskem performansu skupine februarja v pravoslavni katedrali v Moskvi leta 2012, ki sta ji sledila proces in obsodba na dve leti ječe (enaka obsodba je doletela sočlanco Nadjo Tolokonikovo), je bila študentka na Inštitutu za novinarstvo in kreativno pisanje.