Med dobitniki nagrad World Press Photo dva Slovenca

Matic Zorman in Matjaž Krivic sta s svojima fotografijama prepričala mednarodno žirijo.

Objavljeno
18. februar 2016 14.24
Voranc Vogel
Voranc Vogel

Po letu 1976, ko je nagrado prejel Joco Žnidaršič, smo Slovenci ponovno med dobitniki nagrad World Press Photo. Še več, med letošnjimi nagrajenci sta kar dva Slovenca, ki sta si razdelila prvi dve mesti v kategoriji Ljudje.

Prvo nagrado kategorije je za fotografijo begunske deklice prejel mladi Kranjčan Matic Zorman, drugo nagrado v isti kategoriji pa Matjaž Krivic − on za fotografijo rudarja iz Burkina Fasa.

»Da ima punčka čez obraz pelerino, sem dojel šele kasneje, ko sem fotografije pregledoval na računalniku,« je za Delo.si povedal srečni nagrajenec Matic Zorman. Na natečaj je prijavil širšo zgodbo o begunski problematiki, a se je žirija odločila, da mu nagrado podeli za posamezno fotografijo.

Laskavo priznanje za najboljšo fotografijo lanskega leta je prejel avstralski fotoreporter Warren Richardson za fotografijo beguncev na srbsko-madžarski meji.

Na letošnjem, že 59. natečaju World Press Photo je 18-članska mednarodna žirija izbirala med skoraj 83.000 prispelimi fotografijami, ki jih je prijavilo 5775 fotoreporterjev iz 128 držav. Nagrade je podelila 41 fotoreporterjem iz 21 držav, med njimi dvema iz Slovenije.