Metod Pevec: »Ministrica ostaja, mi odhajamo

Doslejšnji predsednik Nacionalenga sveta za kulturo je bil na pogovorih v kabinetu predsednika vlade in v Državnem zboru.

Objavljeno
18. december 2015 17.30
Igor Bratož
Igor Bratož

Dan po ultimatu predsedniku vlade se je predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Metod Pevec odpravil na dva pogovora: dopoldan je zavil k državnemu sekretarju Tadeju Slapniku v kabinet predsednika vlade, potem sredi dneva še s tremi člani v Državni zbor k predsedniku Milanu Brglezu.

Prvi pogovor, na katerega je bil doslejšnji predsednik Nacionalnega sveta za kulturo (NSK) povabljen, je Pevec ocenil kot »zanimiv«, v njem je državnemu sekretarju Tadeju Slapniku po točkah nanizal svoja mnenja oziroma mnenja članov NSK, le-ta jih bo prenesel predsedniku Cerarju, ko se ta vrne z zasedanja Evropskega sveta v Bruslju.

Sprejema pri predsedniku DZ so se poleg Pevca udeležili še trije svetniki, dva, ki sta odstop podpisala, Milena Mileva Blažič in Andrej Blatnik, in Uroš Lajovic, ki novembrskega ultimata ni podpisal.

Je Metod Pevec še predsednik NSK? »Ne spravljajte me v dilemo,« je povedal po sestanku, »danes zjutraj sem na pošti priporočeno oddal odstopno izjavo, potrdilo hranim, torej mislim, da zdaj nisem več predsednik NSK. Tudi ostali štirje člani, ki so napovedali odstop, so to storili, prosil sem jih, da mi to potrdijo in to so tudi naredili.«

S pogovorom v Državnem zboru, je bil Pevec , kot je povedal izjemno zadovoljen, ker je bil na lepem nivoju: »Zelo smo se razumeli, dobro pogovorili, to pa ne pomeni, da smo kar koli rešili. Vesel bi bil, če bi bil dialog na taki ravni mogoč tudi na ministrstvu za kulturo. Obžalujem le eno: vse skupaj je – pa ne po naši zaslugi – izpadlo kot nekakšna vojna NSK proti ministrici za kulturo. Žal mi je, da se je pri tem ministrica fokusirala predvsem na mene, kot da sem vojskovodja tega upora, kar gotovo nisem, vsa stališča in sklepi sveta so bili sprejeti soglasno.

Še bolj me moti, da se je v tem vojnem hrupu izgubilo tisto bistveno, šest naših pripomb, zahtev stališč, zdaj so nekje pod vodo, kar je škoda. Sicer pa je vse jasno, ministrica ostaja, mi odhajamo, v kulturi je očitno spet vse v redu in gremo lahko domov postavljat jaslice ali kaj podobnega.«

Kulturna konfliktnost

Milan Brglez je po skoraj enournem sestanku povedal, da je svetnike poklical zato, da se podrobneje seznani z razsežnostjo problematike in da jih pozove k razrešitvi po dialoški poti. »Odnosi znotraj kulturne sfere so, kolikor lahko sodim po sestanku, očitno zelo konfliktni, vsaj v tem trenutku so videti konfliktni,« je po sestanku povedal Brglez.

Na novinarsko vprašanje, kako bo zdaj ukrepal DZ, ki na podlagi Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo na predlog vlade imenuje člane NSK, je Brglez dodal, da je v politiki pač vse mogoče, »mogoče je tudi, da se NSK ali posamezne člane razreši in se potem koga zopet imenuje za svetnika, marsikaj je mogoče, a zdaj o tem ne bi špekuliral. Danes sem se le seznanil z razlogi za tak korak članov NSK, nisem pa presojal o tem, ali so do tega upravičeni ali ne. Za tovrstna vprašanja je pristojna mandatno-volilna komisija, to bo obravnavala januarja prihodnje leto.«