Ministrica Bizjak Mlakarjeva zbrala in pogostila (skoraj) vse predhodnike

Od enajstih povabljenih nekdanjih kulturnih ministrov jih je prišlo osem.

Objavljeno
10. december 2015 15.18
K. R.
K. R.

Medtem ko ministrico za kulturo, gospo Julijano Bizjak Mlakar, napadajo z vseh strani, Nacionalni svet za kulturo pa je nedavno celo pozval predsednika vlade, naj jo razreši ali pa bodo člani sveta odstopili sami, ministrica polno deluje. Danes ji je namreč uspelo v prostorih ministrstva na srečanju, ki ga je poimenovala prednovoletni sprejem, zbrati kar osem od enajstih povabljenih nekdanjih ministrov za kulturo.

Prišli so dr. Andrej Capuder, Borut Šuklje, Sergij Pelhan, dr. Janez Dular, Jožef Školč, Andreja Rihter, dr. Vasko Simoniti in akademik dr. Boštjan Žekš. Zaradi poti v tujino se je opravičil dr. Žiga Turk, srečanja pa se nista mogla udeležiti Majda Širca Ravnikar in dr. Uroš Grilc. Rudi Šeligo je preminil leta 2004.

Za presenečenje ... galerija portretov

Ministrica je svoje povabljence presenetila z galerijo njihovih portretov, ki bodo odslej na ogled v predprostoru kabineta ministra. No, s to lepo in na večini drugih ministrstev običajno gesto, si je seveda v prihodnosti zagotovila tudi svojega.

Kot so sporočili iz službe za stike z javnostmi, je ministrica svojim predhodnikom dejala, da po več kot letu ministrovanja zelo dobro razume, kako težko delo so opravljali. Zato se jim je zahvalila za njihove uspehe pri zagotavljanju čim boljših pogojev za delovanje kulture v časih, ki večinoma niso bili dosti lažji od današnjih. To je še kar razveseljiv obrat za prvo damo kulturne politike, ki je bila doslej znana tudi po neprestanem kritiziranju bivših ministrov, še zlasti svojega neposrednega predhodnika dr. Grilca in Majde Širca Ravnikar.

Glede na sporočilo, ki so ga poslali z ministrstva, pa ni povsem jasno, ali so zbrani ministri na koncu srečanja podprli ministričin zakon o kulturnem evru ali pa so na predsednika vlade dr. Mira Cerarja naslovili pobudo za sprejem Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu kulturni dediščini, ki je trenutno v vladni proceduri. Očitno je le, da so konstruktivno strnili vrste.

Vsekakor pa so se po prijetnem klepetu strinjali, naj srečanje postane tradicionalno. Ministrica jim je obljubila, da v času njenega mandata vsekakor bo!