O programu in velikem prijateljstvu

V Cankarjevem domu je Mitja Rotovnik še zadnjič predstavil letošnji program, ki ga plemenitijo nekateri vrhunski dogodki, odkrili pa so tudi kip Pan Stojana Batiča.

Objavljeno
04. september 2014 16.53
Jelka Šutej Adamič
Jelka Šutej Adamič

»Varčevalni ukrepi države za uresničevanje programskih ciljev še naprej ostajajo neprijazni,« je na današnji predstavitvi programa 2014/15 v Cankarjevem domu (CD) uvodoma dejal njegov direktor Mitja Rotovnik, ki se počasi poslavlja od dolgoletnega direktorovanja. Dodal je, da varčevanje uničuje kulturo in umetnost. Programu CD se ni izneverilo občinstvo, zvesta jim je večina pokroviteljev, vrnil se je pomembni darovalec. »Za presojo kakovosti programa so vitalni znaki prav to, da nas niso zapustili naši obiskovalci in kljub večletni gospodarski krizi dolgoletni pokrovitelji. Zaslužijo si aplavz,« je povedal.

Uveljavljeno in med obiskovalci poznano programsko shemo v novi sezoni podpira vrsta izjemnih prireditev, vendar bomo na tem mestu objavili le izbor, saj je podroben program na voljo na spletnih straneh naše največje kulturno-umetniške ustanove, ki jo dopolnjuje tudi razvejana kongresna dejavnost.

Na temo rimske kulture na naših tleh bodo do konca oktobra 2014 gostili arheološko razstavo, ki po kakovosti predstavitve arheoloških najdb v našem mestu, gledano desetletja, nima konkurence. Zelo zanimiv bo oktobrski družbenokritični oratorij Igra o Antikristu. Veliko januarsko koprodukcijo v Gallusovi dvorani pripravljajo skupaj z največjima ljubljanskima gledališčema SNG Drama in MGL; Homerjeva Iliada je v rokah režiserja Jerneja Lorencija.
Za Zlati abonma, katerega sezono bo začel Simfonični orkester Čajkovskega, skoraj ni več vstopnic, zato pa jih je še nekaj na voljo za Srebrni abonma, ki ga bo pomembno zaznamovala mlada pianistka Yuja Wang. Slovenska filharmonija in Simfonični orkester RTVS v novi sezoni vabita na več kot šestdeset simfoničnih koncertov; tokrat ne bo izostal niti v minuli sezoni pogrešani Novoletni koncert.

Ljubitelji plesa bodo občudovali koreografije Angelina Preljocaja (že 7. oktobra), Akrama Khana, Thierryja Malandaina, Ano Karenino v izvedbi baleta HNK Zagreb ter novoletni predstavi Romeo in Julija ter Carmen mariborskega baleta v koreografiji Valentine Turcu. Ponudba gledaliških abonmajev je razširjena in z novim abonmajem Bis zdaj zajema tudi najstarejšo generacijo. V akustično okolje Gallusove dvorane se vrača vokalna zasedba Perpetuum Jazzile.

S Cankarjevimi torki, Café teatrom, literarnimi večeri in še čim bo v priljubljenem Klubu CD še naprej pestro in sproščeno. Načrtovana je tudi zelo široka predstavitev neodvisnih producentov s področij gledališča in plesa.

Glasbe sveta

Abonma Glasbe sveta je zakorakal v drugo desetletje. Pričeli so ga februarja 2004 in medtem letno različico ponudbe spremenili v sezonsko. Seznam izvajalcev obuja izjemno lepe spomine na koncerte, ki so se zasidrali v spominu kot nepozabna srečanja, je med drugim povedal vodja te glasbene produkcije Bogdan Benigar. Tudi v sezoni 2014/15 ponujajo štiri slovenske in eno ljubljansko premiero.

»Spet bodo z nami same lokalne herojinje in heroji, ki jim je le v nekaj korakih, predvsem pa s svojim glasom, uspelo osvojiti občinstvo po vsem svetu. Nihče izmed njih ne prihaja k nam z zamudo. No, morda Chico Cesar, a on se vrača z novim zagonom in svežino. Vse preostale izvajalce še vedno nosi val uspeha, ki so ga doživeli z zadnjimi izdajami ali pa gre za dogodek, ki tega sploh ne potrebuje, ker je vedno znova edinstvena ritualna izkušnja. Z njo tudi odpiramo letošnji nabor izvajalcev glasb sveta,« je povedal Benigar in dodal, da z veseljem najavlja koncert Vlada Kreslina z izjemnim gostom  – Damirjem Imamovićem, prvim imenom novega sevdaha. Že 25. septembra pa bo v Linhartovi dvorani sirski glasbeni dogodek Noureddine Khourchid & vrteča se derviša, sufijske pesmi in plesi iz Damaska.

Film

Letos bo v CD že 25. ljubljanski mednarodni filmski festival – Liffe z vsemi dosedanjimi sekcijami in spremljevalnim programom. Začetek predprodaje vstopnic in izid kataloga bo 21. oktobra.

Pan Stojana Batiča

Konferenci je sledilo odkritje kipa Pan akademskega kiparja Stojana Batiča (iz dediščine dr. Zorana Kržišnika) pred Cankarjevim domom. Ena od dedinj zapuščine dr. Kržišnika se je odločila, da skulpturo Pan akademskega kiparja Stojana Batiča podari generalnemu direktorju CD, Mitji Rotovniku, sicer Kržišnikovemu dolgoletnemu sodelavcu in prijatelju. Ker sta tesno sodelovala pri ustanavljanju in pozneje tudi oblikovanju likovnega programa Cankarjevega doma, je Mitja Rotovnik predlagal, da dobi Pan prostor na trati ob CD.

Takole je Rotovnik pospremil odkritje kipa: »Kadar koli sem obiskal dr. Zorana Kržišnika na njegovem vikendu v Selah pri Žirovnici, sem z balkona opazoval v naravi postavljenega Stojanovega Pana, Satirja. Občudovanje,  ki me je navdihovalo ne le ob tej skulpturi, temveč ob celotnemu kiparskemu opusu velikega kiparja – dvakrat smo mu priredili razstavi tudi v CD – je bilo čudežno poplačano tako, da je skulptura Pan nedavno  pristala v mojih rokah. Druga dedinja se je namreč odločila, da v znak velikega prijateljstva in odličnega sodelovanja z dr. Zoranom Kržišnikom v polju kulture podari skulpturo meni. To o prijateljstvu drži kot pribito. Proti koncu svojega življenja je dr. Zoran Kržišnik nekaterim ljudem, ki jih je cenil, večkrat omenil, da je v življenju imel prijatelje, toda samo ′Mitja je bil in ostal moj največji prijatelj′. Z današnjo inavguracijo skulpture sem tik pred sklenitvijo direktorovanja postal donator Cankarjevega doma še jaz.«