V Albaniji bo zrasel slovenski kozolec

Na 18. Bienalu mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja, ki se začenja danes, iz Slovenije šesterica avtoric.

Objavljeno
04. maj 2017 16.15
V. U.
V. U.

Albanija prvič v zgodovini gosti Bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja, tradicionalno prireditev, ki bo letos doživela 18. izdajo. Začenja se danes, delita pa si jo prestolnica Tirana in obmorski Drač.

Njegov umetniški dierktor je Albanec Driant Zeneli, ki trenutno živi med Milanom in Tirano (leta 2011 je domovino predstavljal na 54. Beneškem bienalu), osrednja tema njegove izdaje pa je dom, obravnavan v odnosu do zgodovine, arhiva neštetih dokumentiranih ali pozabljenih posameznih zgodb, konfliktov, sanj kot temeljni človekovi pravici do svobodne izbire želenega resničnega ali imaginarnega doma in, nasprotno, poraza. Tako tudi krovni naslov letošnjega bienala predstavlja enačba Zgodovina + konflikt + sanje + poraz = DOM.

Slovenski nacionalni koordinator in ustanovni član mednarodne asociacije Bienala mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja je ljubljanski ŠKUC, ki je tokrat v Albanijo po izboru mednarodne zasedbe kuratorjev pod vodstvom Zenelija poslel šesterico umetnic. Letos le umetnic.

Kozolec, Rdeča mreža, sanje in čipke

Na področju vizualnih umetnosti se bo udeležuje Neža Knez, ki bo v okviru projekta Sredozemske krajine skupaj s petimi umetniki iz različnih držav raziskovala, kako naravne krajine oblikujejo človekovo družbeno zavedanje. Prvi dan bo izvedla performans, v katerem bo v slovenskem jeziku prebirala različne zgodbe, sedeča pod kozolcem, izdelanim prav za razstavo. Kozolec je eden najbolj prepoznavnih slovenskih nacionalnih objektov, tesno povezan z nacionalno zgodovino, kolektivnim spominom in jezikom.

Na področju uprizoritvenih umetnosti bodo svoj projekt Red Web predstavile Olja Grubić, Živa Petrič in Kristina Aleksova. Projekt, znan iz programa ljubljanske Aksiome, opisujejo kot individualno interakcijo performerke z obiskovalci, ki na kocko postavlja meje komunikacije, ravni percepcije in stopnjevanje fantazije.

Literarno ustvarjalnost bo zastopala Maja Hodošček s projektom The Dreamin Society. Zastavila ga je je kot platformo za proces, ki temelji na delavnicah in eksperimentih, začetih v sodelovanju s srednješolci. Ti so razmišljali o načinih, s katerimi bi bilo mogoče načete socialne vezi sodobne družbe obnoviti.

Oblikovanje in uporabne umetnosti bo predstavila Lucija Jankovec z instalacijo Momento Lace, v kateri se nanaša na slovensko tradicijo čipkarstva, prepleteno z intimnimi zgodbami doma, in vanjo vnaša koncepte reciklaže in ponovne uporabe materialov.