Na Kitajskem že pred tisočletji cenili psihoaktivne učinke konoplje

Odkritje arheologov: Na Kitajskem so konopljo že pred dvema tisočletjema in pol polagali v grobove pokojnikov.

Objavljeno
26. oktober 2016 16.56
reut*MARIJUANA
V. U.
V. U.

Kot poroča revija Live Science, so arheologi v kraju Jiayi v prefekturi Turpan na severozahodu današnje Kitajske odkrili grob moškega izpred okoli 2800 do 2400 let, ki so ga ob pogrebu prekrili s kar 13 primerki rastlin indijske konoplje. Najdba odpira nova vprašanja o uporabi te opojne rastline v ritualih izpred tisočletij.

Do odkritja je pripeljal načrt izgradnje novega pokopališča, a so gradbeni delavci hitro naleteli na ostanke starodavnega, zatem pa so arheologi na območju našli kar 240 grobov in številne grobne pridatke, posodo, puščice ter ostanke domačih živali, denimo koz, ovac ali konj.

Na podlagi lončenine so lahko grobove umestili v kulturo Subeixi, prvo znano na tem območju v zgodovini. Pojavila se je pred okoli 3000 leti, temeljila pa na kmetijski družbi.

Konoplja zanimiva zaradi psihoaktivnih učinkov

Moški, prekrit s konopljo, je umrl že v starosti okoli 35 let. K večnemu počitku so ga položili na leseni postelji, njegovo glavo so položili na rdeče obarvano blazino iz trsja, celotne rastline konoplje v dimenzijah od 49 do 90 centimetrov pa zatem položili na njegov trup, od kolkov do glave.

Raziskovalci so lahko na podlagi ostankov rastlin določili celo okviren letni čas pogreba. Zaradi izjemno suhega podnebja so se odlično ohranili, razkrili pa še ne povsem zrele sadeže, s čimer so lahko pogreb postavili v čas poznega poletja. V zadnje dni avgusta ali prve septembra.

Grob v kraju Jiayi ni edini s konopljo, odkrit v prefekturi Turpan. V enem izmed grobov na območju pokopališča Yanghai so že leta 2006 naleteli na zajetno zalogo predelanih cvetov konoplje, ker pa doslej niso našli predmetov, ki bi odražali uporabo te rastline za, denimo, izdelavo vrvi ali oblačil, so se zedinili, da je bila prednikom današnjih Kitajcev rastlina zanimiva le zaradi znanih psihoativnih učinkov ...