Na suhem še tretji, največji del deblaka iz Ljubljanice

Vrhnika: Podvodni arheologi so opoldne dvignili zadnji, najlepši del največjega deblaka na slovenskih tleh.

Objavljeno
20. julij 2015 15.22
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Podvodni arheologi so opoldne na Vrhniki iz Ljubljanice potegnili še tretji del doslej največjega deblaka na slovenskih tleh. Ker je ta najbolje ohranjen doslej, je bilo delo zelo počasno in zahtevno, je za STA povedal Matej Draksler z Zavoda za podvodno arheologijo. Tudi ta del bodo odpeljali na restavriranje v restavratorski center.

Najlepši, zadnji del deblaka, ki so ga dvignili danes, je dolg 6,62 metra. Delo je bilo po Drakslerjevih besedah zahtevno, ker ima ohranjene tudi stranice, kar pomeni, da gre za velik pritisk na les, ki pa ni več tako kompakten, kot je bil nekoč. Zato je bilo takšen deblak treba premikati previdno in počasi, da jim ga je uspelo spraviti na konstrukcijo, s katero so ga dvignili iz vode.

Pri tem je, kot je povedal, sodelovalo osem potapljačev v vodi in še vrsta ljudi na kopnem, ki so konstrukcijo pripravili, jo spravili v vodo in nanjo namestili deblak. Vremenski pogoji so jim bili naklonjeni.

Dva dela deblaka so na kopno potegnili v drugem julijskem tednu, dolga sta devet metrov. Skupaj s tretjim delom je to starodavno plovilo dolgo slabih 16 metrov. »Ker je dvakrat prelomljen, je možno, da bomo po tem, ko ga bomo sestavili, pridobili še kakšen centimeter,« ocenjuje Draksler.

Nekoč pri Rimljanih, kmalu v doživljajskem razstavišču na Vrhniki

Odkritje bodo zdaj prepeljali v Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kjer bo potekala primarna faza restavriranja. Že naslednje leto pa ga bodo, kot napoveduje Draksler, prestavili na njegovo končno lokacijo − v doživljajsko razstavišče na Vrhniki, kjer bo predstavljenih več predmetov iz Ljubljanice. Deblak bo osrednji med njimi in ga bodo še nadaljnjih nekaj let konservirali.

Končne ocene stroškov za dvig deblaka Draksler še nima, »gotovo pa je bilo nekaj 10.000 evrov«.

Omenjeni deblak iz hrastovega lesa je v 80. letih prejšnjega stoletja odkril potapljač Miro Potočnik, prva raziskovanja pa je leta 2001 opravila skupina za podvodno arheologijo pod vodstvom Andreja Gasparija. Zaradi predvidene sanacije brežine Ljubljanice je bil zdaj ogrožen, poleg tega je voda uničevala njegov del, ki je štrlel iz Ljubljanice, zato so se odločili za dvig, je še pojasnil Draksler.

Deblak je star približno 2000 let. Strokovnjaki ga datirajo med leto 50 pr. n. š. in 70 n. š., torej v čas Rimljanov, ki so tovor prevažali po vodi. Vrhnika, imenovana Nauportus, je bila takrat pomembno rimsko naselje. Natančno starost plovila bo mogoče določiti z nadaljnjimi raziskavami.