Nacionalni svet za kulturo od premiera zahteva razrešitev resorne ministrice

Njegovo odločitev pričakuje do 17. decembra, v nasprotnem primeru bo svet v državni zbor poslal odstopno izjavo.

Objavljeno
26. november 2015 14.49
Jelka Šutej Adamič
Jelka Šutej Adamič

 

Na seji Nacionalnega sveta za kulturo (NSK) so včeraj največ časa posvetili problemom odločanja v slovenski kulturi, najbolj pričakovana pa je bila tretja točka dnevnega reda, ko je predsednik NSK Metod Pevec prebral pismo Miru Cerarju, da naj razreši ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar.

Slovenska kultura potrebuje jasne odločitve in temeljite spremembe, za te pa je neizogibna kulturno suverena osebnost z ustrezno strokovno orientacijo in s sposobnostjo vodenja in sodelovanja, so v zaključku strnili dolgo argumentacijo za ministričino razrešitev, sestavljeno iz šestih točk. Člani NSK menijo, da je vodenje MzK izrazito politično in ne strokovno in da reševanje problemov ne poteka kooperativno, ampak konfliktno. Poudarjajo, da kultura nujno potrebuje temeljite reforme, pri čemer ministrica z zamudnim procesiranjem nebistvenih zakonodajnih sprememb zgolj podaljšuje agonijo nevzdržnih razmer.

MzK tudi očitajo, da večinoma zavrača uresničevanje Nacionalnega programa za kulturo. Začudeni in razočarani spremljajo nepremišljeno in avtoritarno kadrovsko politiko na MzK, nepojasnjene menjave in odhode strokovno kompetentnih ljudi. Močno tudi dvomijo, da ministrica razume resnost razmer v slovenski kulturi.

Pismo predsedniku Vlade RS podpisujejo Metod Pevec, predsednik sveta, in člani dr. Milena Mileva Blažić, dr. Andrej Blatnik, dr. Sonja Ana Hoyer in Alja Predan, Jadranka Plut se z izjavo sicer strinja, z odstopom pa ne, Uroš Lajovic pa je po seji sporočil, da od pisma v celoti odstopa.

Nekateri udeleženci seje se s pismom niso strinjali, tako je državni sekretar Anton Peršak omenil, da je ministrici uspelo izboriti 35 milijonov evrov za programske projekte ter da bo integralni del proračuna za kulturo v letu 2016 višji. Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič je rekel, da bo s somišljeniki tudi pisal Cerarju in opozoril na neresnične navedbe sveta. Do poziva je bil kritičen tudi Denis Miklavčič iz sindikata Glosa, odzvala pa se je že ministrica, ki je neprijetno presenečena nad ultimativnim tonom pisma, češ da na seji mnenja kulturnikov niso bila usklajena. Pismo na MzK pripisujejo »politizaciji strokovnega telesa ter prevladi zasebnih interesov«.

NSK pričakuje Cerarjevo odločitev do 17. decembra. Če ministrice ne bo razrešil, bodo vsi (razen Lajovica in Plutove) DZS poslali svojo odstopno izjavo, ker v sedanjem načinu delovanja slovenskega kulturnega sistema ne vidijo dovolj možnosti za izboljšavo kulturnega položaja, ki po njihovem mnenju najbolj osmišlja slovensko državnost.