Nagrada Izidorja Cankarja dr. Damjanu Prelovšku

Umetnostnozgodovinska nagrada plečnikologu. Priznanja dr. Primožu Lampiču, dr. Jožetu Muhoviču, dr. Igorju Sapaču in dr. Franciju Lazariniju.

Objavljeno
13. april 2017 13.23
šipič prelovšek
V. U.
V. U.

V Slovenskem Umetnostnozgodovinskem društvu so objavili ime tokratnega prejemnika nagrade Izidorja Cankarja, bienalnega odličja za življenjsko delo, katere ime ohranja spomin na enega pionirjev tukajšnje umetnostne zgodovine.

Letos jo bo prejel dr. Damjan Prelovšek, in sicer za izjemen prispevek na področju raziskovanja slovenske arhitekture, zlasti arhitekture Jožeta Plečnika. Kot zapišejo v utemeljitvi, je v okviru svojega znanstvenoraziskovalnega dela prispeval vrsto temeljnih študij o slovenski umetnostni zgodovini, zlasti o zgodovini arhitekture novega veka.

Umetnost gradnje od baroka dalje

Na področju baročne arhitekture in kiparstva je v več znanstvenih in strokovnih prispevkih in monografskih publikacijah pomembno nadgradil spoznanja starejših piscev o romarski cerkvi v Novi Štifti nad Ribnico, ljubljanski arhitekturi 18. stoletja, raziskal opus arhitekta Candida Zullianija ter prispeval nova odkritja o šolanju kiparjev Francesca Robbe in Franca Rotmana.

Bil je prvi umetnostni zgodovinar na Slovenskem, ki se je posvetil raziskovanju arhitekture 19. stoletja. Ovrednotil je ljubljansko arhitekturo 19. stoletja, več arhitekturnih in stavbnih mojstrov tistega časa ter številne spomenike. Raziskoval je delo Josepha Hofmanna, vodilnega dunajskega arhitekta v času secesije, Jana Kotěre, pionirja češke moderne arhitekture, ter arhitektov Ivana Vurnika in Gottfrieda Semperja.

Življenje, posvečeno Plečniku

Osrednja tema, ki se ji dr. Prelovšek posveča že vse življenje, je opus arhitekta Jožeta Plečnika. Z osvetlitvijo vpliva Semperjeve teorije o oblačenju konstrukcije je Prelovšek postavil temelje za razumevanje arhitektovega opusa. K zavedanju, da je Plečnik eden najpomembnejših evropskih arhitektov 20. stoletja, so poleg številnih drugih objav ključno prispevale monografije, ki so izšle pri uglednih tujih založbah.

Knjiga Josef Plečnik. Wiener Arbeiten von 1896 bis 1914 je leta 1979 izšla pri dunajski založbi Edition Tusch. Prelovškovo najodmevnejše delo o Plečniku, Josef Plečnik 1872–957. Architectura perennis, je bilo prevedeno v nemščino, angleščino in italijanščino. Izdaja angleškega prevoda pri sloviti založbi Yale University Press je eden najpomembnejših dosežkov slovenske umetnostne zgodovine.

Priznanja študijam barvne fotografije, leksikonu in arhitekturni monografiji

Društvo bo letos podelilo tri priznanja. Dr. Primož Lampič ga bo prejel za monografijo Svetloba kot barva. Obarvana in barvna fotografija ter barvni tisk na Slovenskem od začetkov do leta 1945, dr. Jože Muhovič za Leksikon likovne teorije, dr. Igor Sapač in dr. Franci Lazarini pa za monografijo Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem.

Podelitev nagrad bo 21. aprila v Moderni galeriji, dan pred rojstnim datumom Izidorja Cankarja, ki se je rodil 22. aprila leta 1886 v Šidu v Vojvodini. Dr. Prelovšek bo ob prejemu nagrade pripravil tudi predavanje o Plečnikovem delu.