Nagrada piranesi avtorjem prenove Plečnikove hiše

Prepoznana občutljivost arhitekturnih posegov v objektu z zgodovinsko vrednostjo

Objavljeno
21. november 2016 16.08
mpi/plecnikov dom

Letošnjo mednarodno arhitekturno nagrado piranesi so prejeli arhitektka Maruša Zorec z Mašo Živec in Matjažem Bolčino iz biroja Arrea za prenovo Plečnikove hiše v Trnovem. Mednarodna žirija pod vodstvom Francisca Mangada je v projektu med drugim prepoznala občutljivost arhitekturnih posegov v objektu z zgodovinsko vrednostjo.

Žirija je poleg občutljivosti arhitekturnih posegov pri projektu prepoznala tudi način razumevanja razvoja objekta skozi zgodovino z malimi posegi, kakovost vsakega detajla in sposobnost oblikovanja tako obstoječih kot novih elementov. S svojo odločitvijo so v žiriji želeli poudariti, da je arhitektura v vsakem merilu in vsakem programu, tako v velikih objektih kot v skromnih detajlih, najpomembneje pa je ustvariti dobro arhitekturo.

Mednarodna 11-članska žirija, tradicionalno sestavljena iz vsakoletnih predavateljev na Piranskih dnevih arhitekture, je poleg nagrade piranesi podelila še mednarodni priznanji piranesi 2016 studiu Pedevilla architetti za projekt gasilske postaje v mestu Vierschach ter arhitektoma Emiliu in Matteu Caravattiju za projekt rehabilitacijskega centra v malijskem Katiju.

Mednarodno študentsko priznanje piranesi sta prejela Thomas Harlander in Florian Anzenberger za umestitev visečega mostu v Južni Afriki.

Dobitniki nagrade piranesi prejmejo skulpturo, delo mednarodno priznanega slovenskega kiparja Boštjana Drinovca, od pokrovitelja pa produkt najbolj znanega slovenskega oblikovalca Nika Kralja.

Na letošnjo razstavo Piranesi je sicer prispelo skupno 56 projektov, od tega 34 projektov v splošnem izboru ter 22 študentskih projektov. Kriteriji izbora so bili: premišljena umestitev v urbani ali naravni prostor, prostorska in oblikovna skladnost s kontekstom, sodobna inovativna prostorska zasnova, spoštljiv odnos do naravne in kulturne dediščine, sodobno razumevanje tradicionalnih in avtohtonih arhitekturnih elementov, inovativni detajli ter smiselna uporaba barve, materialov, teksture in svetlobe.

STA