»Najdenček« gol in bos med newyorško smetano

Rus Fjodor Pavlov-Andrejevič je s sodelavci znova prelisičil varnostnike elitne prireditve. Tokrat gala večera v Metropolitanskem muzeju.

Objavljeno
03. maj 2017 15.18
V. U.
V. U.

Niso le Rusi tisti, ki gole gverilske performerje, kakršen je Pjotr Pavlenski, pošiljajo pred sodnike. V ZDA je aretacijo doživel njegov sonarodnjak s trenutnim naslovom v newyorškem Chelseaju Fjodor Pavlov-Andrejevič.

Zaradi golega nastopa mu grozi več kazenskih obtožb, med njimi za nespodobno vedenje v javnosti, oviranje vladnih uslužbencev, za kriminalni prekršek in izgred. Po ponedeljkovi aretaciji so ga včeraj izpustili na prostost, a ga 5. junija čaka srečanje s sodnikom.

Kaj je storil? Po poročanju newyorškega Daily News se je 41-letni performer pustil gol zapreti v transparenten zaboj majhnih dimenzij v njem je ležal v položaju zarodka , nato ga je njegovim sodelavcem uspelo odnesti pred osrednji Metropolitanski muzej, na nadzorovano območje v času elitnega prvomajskega gala večera, med katerim so se ob vipovcih po rdeči preprogi sprehajale Rihanna, Solange Knowles ali Serena Williams. Fotografi so lahko pofotografirali marsikatero toaleto z razkošno odmerjenimi površinami gole kože, nezvezdniška golota kot taka pa kajpak ni bila zaželena.

Iz zaboja so ga izbezali šele gasilci

Ko sta sodelavca umetnika v zaboju mimo policistov uspešno odnesla čez ograjo, postavljeno med udeležence večera in navadne smrtnike, sta ga odložila med smetano, ko so varnostniki vsiljivca odkrili, pa so ga urno prekrili z belo tkanino in ga dobesedno odvlekli s prizorišča. Zatem so policisti Pavlov-Andrejeviča poprosili, naj izstopi iz zaboja, kar je odklonil. Iz njega so ga morali izbezali gasilci, ki so zaboj razrezali.

Fjodor Pavlov-Andrejevič se je sicer že petič odločil za tovrsten nastop. Gre za serijo performansov, naslovljenih Foundling (Najdenček), med prizorišči prejšnjih pa so bili beneška Palača Cini v času Beneškega bienala, odprtje Muzeja Garaža v Moskvi, zabava revije Vanity Fair v organizaciji Christie's v Londonu in večerja ob odprtju Bienala v São Paulu.

Aktiven je na več celinah, z gverilskimi nastopi pa, kaže, rad preseneča vipovce v svetu, ki jih od običajnega ločujejo varnostne službe. Sicer leta 1976 rojeni umetnik, pisec tekstov, kustos in gledališki ter filmski ustvarjalec (na moskovski Državni univerzi je diplomiral iz književnosti in novinarstva) deluje med Moskvo, Londonom in São Paulom, nekaterim njegovim nastopom pa so že v preteklosti sledile aretacije.