Newyorška vstaja Miška Mikija

Poulični umetniki v New Yorku protestirajo proti napovednemu strožjemu nadzoru nad njihovimi nastopi.

Objavljeno
09. september 2014 16.48
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Kaj pomislite, če vidite zbrano veliko skupino ljudi, kostumiranih v Miška Mikija, Miško Mini in druge protagoniste Disneyjevih ali drugih otroških rsank ter televizijskih oddaj?

Večina najbrž na eno izmed enot v franšizi Disenylandov ali vsaj na zabavo, nasprotnike Disneyjevih izdelkov bi spomnila na nekaj, pred čemer je potrebno pobegniti, kar te nesejo noge, kar se je v resnici zgodilo, pa je bil protest s transparenti, na katerih je pisalo »Svoboda izraza umetnikom Times Squara« ali »Pravica do dela«.

Performerji na newyorškem Times Squaru, kostumirani v Disneyeve in druge like, so, kot poroča BBC, protestirali proti predlogu novega zakona, ki bo njihov poklic podvrgel strožjemu nadzoru: podeljevanju licenc, preverjanju, ali nimajo nemara kakih kriminalnih kartotek in podobnim ukrepom.

Brez kostumiranih likov, ob katerih lahko turisti pritisnejo kak selfie, bo Times Square zdrknil v nekaj dolgočasnega, je prepričana Elizabeth Holland, ena izmed vpletenih performerk, med tistimi, ki so ob tej njeni trditvi kimali, pa nedvomno ni bilo člana newyorškega mestnega sveta Andyja Kinga, ki je pred kamerami izjavil, da želi novo regulativo zaradi tega, ker dozdajšnja ne omogoča pravega pregleda, kar občinarjem povzroča skrbi glede javne varnosti.

Kot zapišejo pri agenciji AP, bi morali liki po novem zakonu nositi identifikacijske značke s fotografijami, prav tako se ne bi smeli zadrževati v bližini vhodov v mestni metro ali vhodov v trgovine.

Se onkraj Miška Mikija skriva hudodelec in nevaren terorist? Dokler kdaj v javnosti sname masko in demokratično, mirno demonstrira s transparenti, temu najbrž ni tako.