V Ljubljani začetek Kulturne ambasade Palestine

Teden predavanj in pogovorov o Palestini bo nocoj uvedel pogovor s palestinsko pisateljico Widad Tamimi.

Objavljeno
23. november 2015 17.24
Widad Tamimi umetnica in pisateljica v Ljubljani 21.maja 2014.
V. U., STA
V. U., STA
V Ljubljani se nocoj s četrto Kulturno ambasado Palestine odpirajo alternativni prostori za razpravo o vlogi Evrope in Slovenije v Izraelu in Palestini. V okviru dogodka se bo v tednu dni odvil niz predavanj, pogovorov in predvajanj filmov o deželi na Bližnjem vzhodu, v kateri svoboda ni nekaj samoumevnega, so zapisali organizatorji.

Kulturna ambasada Palestine skuša širiti prostore razumevanja. Pripoveduje zgodbo o Palestini in Palestincih. O deželi, v kateri so ljudje prisiljeni živeti za zidovi in v izgnanstvu in od katerih ima pet milijonov ljudi status begunca, so zapisali v Gibanju BDS Slovenija, Zofijinih ljubimcih in Študentskem sociološkem društvu SocioKlub.

Razumevanje človekovih pravic, demokracije in prava pod vprašajem

Organizatorji so še izpostavili, da mednarodna skupnost ostaja do izraelske okupacije in apartheida ravnodušna ter le še povečuje gospodarsko, vojaško in raziskovalno sodelovanje med Izraelom in Evropo. Odnos Evrope do Izraela in Palestine ne kaže le geostrateških interesov, ki so v ozadju, temveč hkrati pod vprašaj postavlja razumevanje človekovih pravic, demokracijo in spoštovanje mednarodnega prava, so dodali.

O teh temah bodo razmišljali na dogodkih v okviru Kulturne ambasade Palestine, ki jih bodo odprli nocoj ob 19. uri v Pritličju ob Mestnem trgu s pogovorom o palestinski filmografiji z mlado palestinsko pisateljico Widad Tamimi, ki trenutno živi v Sloveniji, glasbenik Marko Korošec pa bo večer spremljal z glasbo na oud.

Jutri in v sredo bosta sledili predvajanji filmov v Slovenski kinoteki. V torek bo na sporedu celovečerni film Fertile Memory v navzočnosti palestinskega režiserja Michela Khleifija. V sredo bo sledil njegov kratki film Ma'Loul Celebrates its Destruction in pogovor z njim. Čez teden dni bo na FDV predavanje izraelskega novinarja Gideona Levyja o vlogi in odgovornosti izraelskih medijev v okupaciji, ki mu bo zvečer v Cankarjevem domu sledil še pogovor.