Odbor za zdravstvo ne nasprotuje zeliščnim cigaretam na odrih

Debata o kajenju v gledaliških predstavah se nadaljuje.

Objavljeno
10. maj 2017 19.27
V. U., STA
V. U., STA
Člani odbora za zdravstvo so na današnji seji kljub nasprotovanju vlade, stroke in nevladnikov podprli predlog dopolnitve zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, s katero bi na gledaliških odrih dovolili kajenje zeliščnih cigaret.

Dopolnitev zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki je bil sicer sprejet februarja letos, je predlagala skupina poslancev s prvopodpisanim Sašom Tabakovićem (SMC).

Po mnenju državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Jožice Maučec Zakotnik bi bilo spreminjanje zakona, ki ima tudi visoko podporo v javnosti, v tako kratkem času od sprejetja neutemeljen pritisk. Sicer pa je poudarila, da na trgu obstajajo rekviziti, ki lahko verodostojno prikazujejo cigarete in so namenjeni predstavam v gledališču. Uporabljajo jih denimo v Avstriji, na Finskem, Škotskem in Walesu, kjer je kajenje prav tako prepovedano tudi na gledaliških odrih.

Kje so meje umetniške svobode?

Helena Koprivnikar je dodala, da se zeliščne cigarete zmotno lahko smatrajo za nenevarne. Dodala je, da so tudi v zeliščnih cigaretah škodljive snovi, tako kot v tobačnih izdelkih.

Predstavniki nevladnih organizacij so nasprotovali predlogu dopolnitve tako zaradi vpliva na zdravje igralcev in gledalcev kot tudi zaradi posledic prikazovanja kajenja na začetek kajenja. A so poslanci predlog dopolnitve zakona podprli z devetimi glasovi za in enim proti. Poslanka ZL in igralka Violeta Tomič je dejala, da gre pri tem za stvar umetniške svobode. Po njenih besedah je osnovni problem zasvojenost, ki pa nima nobene veze s tem predlogom dopolnitve zakona.

Ivan Prelog (SMC) je dejal, da predlog podpira, saj se boji, da »bodo tovrstna pretiravanja pripeljala do neslutenih absurdov, ki nam bodo še kako grenili življenje«.

Tabaković, tudi igralec, pa je dejal, da igralca nihče ne sili k uporabi zeliščnih cigaret na odru, so pa te nujne zaradi pristnega umetniškega izražanja, saj jih ni mogoče nadomestiti z rekviziti. »Kot da bi sredi predstave Čehova Tri sestre povlekel ven telefon,« je ponazoril.

Se pa sprašuje, kaj bo naslednji korak, če se bo v gledališču in umetnosti iskalo prvega zaveznika družbenega zdravja. »Kaj pa duševno zdravje? Kje bo potem ločnica? Ali bomo tekste cenzurirali, ker bodo nekoga preveč vznemirjali, ko bo kupil karte,« se je vprašal.