Odkrili najstarejše evropsko orodje modernega človeka

Kamnito orodje, ki so ga našli v znamenitem Willendorfu, so postavili v čas pred okoli 43.500 leti.

Objavljeno
26. september 2014 17.34
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Willendorf na severo-vzhodu Avstrije, ki se je v zgodovino evropskega človeka in njegovega umetniškega izražanja že pred dobrim stoletjem – natanko leta 1908 – zapisal z znamenito najdbo dobrih deset centimetrov visoke paleolitske figurine, tiste, ki jo danes ves svet pozna kot Wilendorfsko Venero, je arheologom znova ponudil izjemno odkritje.

Na najdišču, od koder izvira lepo zaobljena Venera iz apnenca, so namreč po poročanju Archaeology magazine odkrili še orodje, ki je obveljalo za najstarejše znano na starem kontinentu, za katerega so ugotovili, da je izdelek modernega človeka.

Garancijska doba, kakršne smo vajeni danes, mu je zanesljivo že davno potekla. Določili so mu starost kar 43.500 let, kar pomeni, da Venere z njim nikakor niso mogli izklesati, saj je ta stara »le« do okoli 30.000 let in tako v primerjavi z njim »mladenka«.

Raziskave najdišča so sicer pokazale tudi, da so ljudje, ki so si z njim pomagali v vsakdanjem življenju, živeli v hladnem okolju, podobnem stepi, kjer so bili v dolinah rek prisotni tudi gozdovi iglavcev.

Philip R. Nigst z Univerze v Cambridgeu, ki je vodil mednarodno skupino raziskovalcev, je najdbo komentiral z besedami, da kaže, da se časa prisotnosti neandertalca in modernega človeka v Evropi prekrivata veliko dlje, kot so domnevali doslej, in tudi, da je bil moderni človek kos zelo različnim podnebnim pogojem.

Kot je dodal, je do sprememb v kulturi zadnjih evropskih neandertalcev prišlo ravno v obdobju, ko so bili v Willendorfu prisotni ljudje, kar ne more biti zgolj slučaj.