Peršak s češkim kolegom o kandidaturi Plečnika za Unesco

Kulturna ministra Češke in Slovenije sta se na Plečnikov rojstni datum zavezala k še tesnejšemu sodelovanju pri nominaciji.

Objavljeno
23. januar 2017 17.31
V. U., STA
V. U., STA
Minister za kulturo Tone Peršak, ki se s premierom Mirom Cerarjem mudi na uradnem obisku na Češkem, se je danes srečal s češkim kolegom Danielom Hermanom. V pogovoru o nominaciji del Jožeta Plečnika za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine sta se zavezala k še tesnejšemu sodelovanju pri projektu.

Spomnila sta na dolgo zgodovino sodelovanja med narodoma na različnih kulturnih področjih, pri čemer sta izpostavila prav ohranjanje in promocijo izbranih del arhitekta Plečnika. Zavzela sta se, da bosta v letošnjem, Plečnikovem letu, ministrstvi še okrepili skupne dejavnosti pri nominaciji Plečnikovih del za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine s ciljem dokončne priprave dosjeja nominacije za oddajo.

Herman je Peršaku izročil dokumentacijo Cerkve sv. Srca Jezusovega na Vinohradih, v pogovoru pa opozoril še na Plečnikovo delo na Praškem gradu, ki ima izjemno velik simbolen pomen za narod. Po njegovih besedah je bil prav Plečnik, ki je še danes vzor številnim češkim arhitektom, tisti, ki mu je vtisnil zadnji pečat.

Sodelovanje že od leta 2011

Peršak se je ob obisku, na dan, ko obeležujemo 145. obletnico rojstva velikega arhitekta, zahvalil strokovnjakom z ministrstev obeh držav, ki so doslej pri projektu zelo dobro sodelovali in izrazil upanje, da bo tako tudi v prihodnje.

Češki minister je med drugim poudaril še, da državi povezuje tudi sodelovanje na področju nesnovne kulturne dediščine in Sloveniji čestital za vpis Škofjeloškega pasijona na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Ob tem je kot zanimivost omenil, da je bil prvi češki film, posnet leta 1897, prav o pasijonskih igrah na Češkem.

V sklopu obiska bodo člani delegacije obiskali doprsni kip Jožeta Plečnika v južnih vrtovih Praškega gradu, informativni center Praga 3 in Plečnikovo cerkev na Vinohradih, so še sporočili z ministrstva za kulturo.

Slovenija in Češka pri pripravi projekta nominacije Plečnikovih stavbnih in urbanističnih del za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine sodelujeta že od leta 2011. Serijska transnacionalna nominacija Brezčasna humanistična arhitektura Jožeta Plečnika v Ljubljani in Pragi vključuje cerkev sv. Mihaela v Črni vasi na Barju, promenado ob nabrežjih in mostove reke Ljubljanice vključno s tržnico, Vegovo ulico z Narodno in univerzitetno knjižnico, Vrt vseh svetih na pokopališču Žale in cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški, v Pragi pa cerkev sv. Srca Jezusovega na Vinohradih. Državi načrtujeta oddajo dosjeja nominacije v letu 2018.