Astronomska cena za Plečnikov stol v Pragi

Stol so včeraj na dražbi prodali za okoli 48 tisočakov, o razpletu prodaje poroča niz čeških medijev.

Objavljeno
29. februar 2016 12.32
V. U.
V. U.

Stol, ki ga je Jože Plečnik izdelal za pisarno nekdanjega češkoslovaškega predsednika Tomaša Masaryka, je na včerajšnji dražbi, ki jo je avkcijska hiša Sýpka organizirala v Pragi, s ceno segel izjemno visoko. Skoraj zanesljivo rekordno, vsekakor pa kar okoli sedemkrat višje od izklicne cene.

Na spletni strani avkcijske hiše so objavili, da je stol, katerega izklicno ceno so pred dražbo postavili pri 150.000 čeških kronah oziroma 5455 evrih, lastnika zamenjal za kar 1,1 milijona tamkajšnjih kron oziroma okoli 40.600 evrov, kar je tako imenovani hammer price, h kateremu je treba dodati še 20-odstotni pribitek. Kupec je za zdaj ostal anonimen.

Stol je bil dolgo pogrešan

O rezultatu poroča tudi več čeških medijev. O stolu izveš še, da je bil zadnji in dolgo pogrešani primerek od izvirno treh, ki so bili na Hradčanih do sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so jih zaradi odločitve tedanjega predsednika Češkoslovaške in generalnega sekretarja komunistične partije Gustáva Husáka o prenovi gradu odprodali. Šele pred kratkim so ga odkrili v neki zasebni zbirki. Ostala dva so ob odprodaji kupili v praški državni zlatarni Klenoty, znan pa je celo podatek o tedanji ceni. Le 80 kron.

Kot smo zapisali, so stol pred dražbo ponudili tukajšnjim ministrstvu za kulturo in Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, a se v teh institucijah za nakup niso odločili.

Odslej astronomske cene za Plečnikova dela?

V Sloveniji je bil eden Plečnikovih stolov nazadnje lani oktobra na dražbi Carniole Antique in Antikvariata Glavan prodali za 3800 evrov, kar je bila tudi njegova izklicna cena (s pribitkom). Šlo je za stol, enak tistim, ki so bili del opreme sejne dvorane predvojne Vzajemne zavarovalnice v Ljubljani, tokratni izjemni rezultat iz Prage pa utegne karte na področju prodaje Plečnikovih izdelkov tudi premešati. Njihove cene bodo nemara postavili precej višje.

Mimogrede, visoke cene ne gre pripisati le ali predvsem izjemni provenienci stola in njegovi povezanosti z Masarykom. V dražbeni hiši Sýpka so namreč ponudili tudi nekdanjo mizo iz njegove pisarne, a ta kupca ni našla. Izklicna cena je bila 280.000 čeških kron oziroma okoli 10.300 evrov, šlo pa je za starejšo mizo iz 19. stoletja z intarzijami.