Potovanje okoli sveta se bo začelo v Ljubljani

Ljubljana Festival: Katalonski umetniki La Fura dels Baus bodo začeli poletni festival s predstavo Sfera Mundi.

Objavljeno
20. februar 2018 18.12
Ljubljana festival to leto odpira katalonska skupina La Fura dels Baus s predstavo Carmina Burana. Ljubljana, Slovenija 27.junija 2017. [La Fura dels Baus,Carmina Burana,Ljubljana festival,Kongresni
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

Carlus Padrissa, eden od šestih umetniških vodij spektakelske zasedbe La Fura dels Baus, je danes svetovno premiero, ki jo pripravlja za Ljubljano, opisal kot umetniški poklon Magellanovi ekspediciji, ki je pred pol stoletja tudi uradno dokazala, da je Zemlja okrogla.

Katalonec se je ob ogledu Kongresnega trga ob otvoritvi lanskega festivala s predstavo Carmina Burana nad njim tako navdušil, da se je odločil narediti nekaj posebnega za ta prostor. Tako je za letošnjo otvoritev pripravil spektakel z naslovom Sfera Mundi – Potovanje okoli zemlje.

Ta je posvečen enemu prvih evropskih raziskovalnih projektov, ko je Portugalec Ferdinand Magellan za špansko krono vodil odpravo petih ladij z mednarodnimi posadkami. Od petih ladij se je vrnila le ena z imenom Victoria. Magellan je prišel do Filipinov, kjer je bil ubit v spopadu z domorodci, odpravo pa je zaključil Juan Sebastián Elcano.

Kot je poudaril avtor predstave, je to tudi dejanski začetek globalizacije, in ne le uradna potrditev, da je Zemlja okrogla. Predstava Sfera Mundi bo potovala okoli sveta štiri leta. Pomen Magellanove odprave je Padrissa primerjal z dogodkom, ko je človek prvič stopil na Luno in od tam tudi fotografiral zemeljsko kroglo - Sfero Mundi, od česar bo prihodnje leto minilo pol stoletja.

Carlus Padrissa. Foto: Jure Eržen/Delo

Slovenski izvajalci

Padrissa se je odločil, da bo tokrat poudarek na slovenskih izvajalcih; sodelovali bodo Orkester Slovenske filharmonije ter baletniki SNG Opera in balet Ljubljana. Prvih bo kakšnih sto, drugih pa kakšnih 60, članov ekipe La Fura dels Baus pa tokrat približno 25. Tako je pričakovati, da bo na odru vsaj 200 nastopajočih. Josep Vicent, ki je že lani v Ljubljani dirigiral Carmina Burana, bo tudi letos opravil dirigentsko vlogo.

Ker je ljubitelj ruske klasične glasbe, bo verjetno v predstavo vključil kakega ruskega skladatelja. Zgradili bodo tudi nekaj »človeških« mrež, po katerih je La Fura dels Baus prepoznavna. Vsekakor pa se bodo potrudili izkoristiti tudi Ljubljanski grad, ki bo kroglo povezan s spodnjim trgom. Ko bo ta predstava potovala po svetu, jo bodo postavili na oder z lokalnimi orkestri in baletniki, morda pa bodo tja povabili ljubljanske sodelavce.

Na vprašanje Dela, ali je predstava tudi politična izjava o enosti in celovitosti sveta, ki je sedaj v fazi vse večjih delitev, je Padrissa odgovoril pritrdilno. »Pred petsto leti z Magellanovim potovanjem okoli sveta ni bilo le dokazano, da je sveo okrogel, temveč je bil to začetek globalizacije. Takrat je bil tudi začetek renesanse, začetek prosvetljenstva in slovo od temačnosti, ki se je v Evropi vleklo skoraj tisoč let.

Z renesanso so se stopnjevala znanstvena odkritja in dosežki, prišlo je tudi do ekonomskega povezovanja različnih koncev sveta. Pol stoletje po tem, pa moramo narediti korak naprej. Človek se je po mojem mnenju spet zatemnil in omejil s tehnologijo in vsak gleda le nase.

Zato je čas, da Evropa, oziroma, kdor lahko, naredi še en korak naprej. Jasno je, da se narodi želijo na miren način sami upravljati. Evropa postaja zelo pragmatična glede tega. Dober primer glede tega je Slovenija, ki je bila prej del večje politične tvorbe. In nekaj podobnega je verjetno tudi usoda Katalonije.«