Poziv k odstopu ministra za kulturo

Deset institucij z Asociacijo na čelu pričakuje odstop Toneta Peršaka, sicer naj ga predsednik vlade razreši.

Objavljeno
05. marec 2018 16.24
Aldrovandijeva enciklopedija 15.novembra 2017 Aldrovandijeva enciklopedija,enciklopedije,NUK,knjige,zgodovina,Tone Peršak]
Igor Bratož
Igor Bratož

V skupni izjavi pred letošnjim kulturnim praznikom so kulturnice in kulturniki izrazili zelo jasno odklonilno stališče v zvezi z zakonskimi (sprememba krovnega zakona Zujik) in strateškimi dokumenti (Nacionalni program za kulturo 2018–2025), ki jih resorno ministrstvo ob izteku mandata na hiter, nepregleden in nedemokratičen način predlaga v sprejetje državnemu zboru.

V današnjem sporočilu razlagajo, da so v izjavi pozvali ministra, naj nemudoma umakne predlog Nacionalnega programa za kulturo 2018–2021 in novelo krovnega zakona na področju kulture iz nadaljnje procedure. Če tega ne stori, so zapisali, pričakujejo odstop ministra. V izjavi so zapisali pričakovanje, da jih predsednik vlade sprejme na nujen sestanek o ukrepih na področju kulture do konca mandata vlade.

Izjavo je podpisalo 20 poklicnih in stanovskih združenj s tako rekoč vseh področij široke kulturne palete in sindikalne organizacije, ki delujejo na področju, podpisalo pa jo je tudi 41 najpomembnejših samostojnih organizacij in 27 posameznikov, ki delujejo poklicno na področju kulture.

V izjavi se niso zedinila zgolj različna področja kulture in umetnosti, temveč gre za reprezentativni vzorec, ki pomeni večinski delež vseh aktivnih na področju kulture oziroma presega 85 odstotkov kulturnic in kulturnikov.

V sporočilu so zapisali: »Predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar se je na našo izjavo odzval in 15. 2. 2018 sprejel predstavnike podpisnikov in nam v zvezi z našimi zahtevami zagotovil, da v primeru, da predlog Nacionalnega programa za kulturo 2018–2025 ne uživa podpore deležnikov oz. zainteresirane javnosti, ne bo deležen niti vladne podpore.

Na odziv resornega ministra smo čakali do 26. 2. 2018, ko je ministrstvo objavilo njegov zapis z naslovom Gordijski vozli slovenske kulture. Iz zapisa je razvidno, da minister predloga Nacionalnega programa za kulturo 2018-2025 ne umika iz postopka sprejemanja.

S pojasnili in mnenji ministra v zapisu ne nameravamo polemizirati, niti v zvezi z narodotvornostjo niti v zvezi z umetno inteligenco … Čas polemike in dialoga v zvezi s predlogom Nacionalnega programa za kulturo 2018–2025 se je iztekel septembra 2017, slovenska javnost pa rezultatov javne obravnave nikdar ni videla v obliki nove verzije predloga Nacionalnega programa za kulturo 2018–2025.

Ne moremo pa prezreti ponovnega omalovaževanja kulturnic in kulturnikov. Minister že na začetku zapisa seznam podpisnikov razvrednoti z opredelitvijo 'na videz visoka raven soglasja', v zaključku zapisa pa glede tega zapiše: 'Mediji, kar je do neke mere razumljivo, ves čas navajajo teh nekaj nasprotnikov ter njihova stališča in trdijo, da je kultura soglasno proti predlogu NPK. Za tiste, seveda manj glasne govorce, ki so v javni razpravi podprli predlog NPK ali ga vsaj bili pripravljeni sprejeti, čeprav so morda izrazili pomislek o kakšni posamezni rešitvi, se nihče ne zmeni.'

Zapisana skepsa o reprezentativnosti našega kvoruma (izjava in seznam podpisnikov sta dostopna na spletu) izkazuje takšno nepoznavanje in nerazumevanje področja, da preprosto lahko podvomimo o reprezentativnosti in verodostojnosti ministra, ki zastopa naš resor.

Zato zaključujemo poziv z logično posledico in pričakovanjem iz naše predhodne Izjave: ker minister ne umika predloga Nacionalnega programa za kulturo 2018–2015 iz obravnave, pričakujemo njegov odstop s funkcije. V primeru, da ne odstopi sam, terjamo od predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja, da sproži potrebne postopke za njegovo razrešitev.«