»Država, ki tako ravna z ustvarjalnimi ljudmi, nima prihodnosti«

Cankarjev dom je bil nocoj prizorišče osrednje slovesnosti ob kulturnem prazniku s podelitvijo Prešernovih nagrad.

Objavljeno
07. februar 2017 17.49
Tanja Jaklič
Tanja Jaklič

21.17

Slovesnost se je iztekla s Trubarjevo mislijo, da so lahko veseli, koliko kulture se je namnožilo v tej deželi, pa čeprav še drži, da pevcu vedno sreča laže.

Prazen oder je ostal v znamenju imen osmerice, ki jo ob letošnjem prazniku še posebej slavimo. Ob koncu se je ponovno predstavila občinstvu.

21.11

Že smo v svetu takoj prepoznavnih ženskih in dekliških podob Metke Krašovec, slikarke, ki je, kot piše v utemeljitvi velike nagrade, po pomenu takoj za Ivano Kobilco.

Krašovčeva je prebrala svoj govor in takoj omenila podporo zdravnikov, da je sploh lahko prišla na podelitev. Ohranja vero v umetnike. Verjame, da bodo ti še naprej človeku pomagali odkrivati lepoto.

20.55

Ne samo da imenitna trojka umetnikov na odru razpravlja o svojih delih, interpretira tudi današnji čas in lavreate.

Prišli smo do velikih Prešernovih nagrad. Mojster prevodne besede Aleš Berger je v svoji zahvali dvorani, ki je na nogah, dejal, da nagrado posveča spominu na kolegico Radojko Vrančič, ki jo je nagrada obšla.

Zahvalil se je društvu prevajalcev, komisiji in članicam upravnega odbora za točke, da je prišel do finala. Zaključil je s pesmijo Ko je življenje Jacquesa Préverta, ki med drugim pravi:

Ko je življenje igra

je vsak dan ena karta

enkrat križ enkrat kara

enkrat pik ki te ne mara

In ko je življenje sreča

sta glavna dobitka

srce in ritka.

20.51

Morda že lahko rečemo, da so letošnje video predstavitve nagrajencev ene najizvirnejših doslej. Pripravila jih je Pia Rusjan na glasbeno podlago Alda Kumarja. Lavreate srečamo v njihovih ustvarjalnih okoljih, orkestru, ob pisateljskem miru ob reki, pri klavirju, za risalno mizo, v stripovskem svetu. Milena Zupančič je pravkar interpretirala Zdravljico.

20.49

Zanimivo bi bilo na odru Gallusove dvorane videti skrivnostnega ustvarjalca Tomaža Lavriča, ki ga kamere ali novinarski mikrofoni ne srečajo pogosto. Tudi tokrat ga ni, nagrado je po videu, polnem njegovih stripovskih podob, prevzel njegov novinarski prijatelj Robert Botteri.

20.41

Dvorana je odeta v popolno temo, na videih spremljamo lavreate v njihovih ustvarjalnih okoljih, kratka luč osvetli le predajo nagrade, potem pa nadaljuje trojica Prešeren, Valvasor, Trubar, ki se tudi sama obrne k nagrajencem. Poslušamo skladbo Mitje Vrhovnika Smrekarja v izvedbi Urške Taufer.

20.35

Medtem ko se na odru med seboj pomenkujejo Prešeren, Trubar in Valvasor, njihov pogovor prekinjajo video predstavitve nagrajencev.

20.31

Vokalna skupina Gallina je izvedla slovensko himno in Vinko Möderndorfer je za uvod nagovoril občinstvo s prvim govorom v vlogi predsednika Upravnega odbora Prešernovega sklada. Najprej se je spomnil Prešernovih nagrajencev, ki so nas zapustili v minulem letu, potem pa na kratko povzel delo upravnega odbora.

»Današnji večer je praznik vseh umetnosti. Slovenci nismo samo narod športnikov in politikov, ampak tudi umetnikov, iskalcev lepote ... Osebno sem prepričan, da ne bi imeli svoje države, če ne bi imeli Prešerna, če nam on ne bi dal pesniške vizije, poguma, pesniške ustave. Primerno se mi zdi, da na današnji dan opozorimo na težave. Slovenska umetnost umira.

Umetnost je na Slovenskem preživela le zaradi notranje nuje, ki jo čutijo ustvarjalci. Vztrajajo zaradi idealizma. Politiki so imeli v predvolilnih obljubah polna usta kulture, potem pa so nanjo pozabili. Slovenska kultura nikoli ne bo dobičkonosno podjetje, a je edino, kar je še zares naše, vse ostalo se izgublja v nič.«

Poudaril je še, da vse vlade kulturi namenjajo drobtinice, vsako leto bolj drobne, posamezne umetniške zvrsti pa životarijo in so potisnjene k amaterizmu, na rob družbe, pri čemer umetniki sodijo med socialne probleme. Država, ki tako ravna z ustvarjalnimi ljudmi, nima prihodnosti, ministrstvo za kulturo pa dela zoper umetnike.

Zatem smo na odru zagledali dobro znano silhueto: Franceta Prešerna. In zaslišali njegov glas: »Zemlja kranjska, draga mati! Kdaj bo utihnil najin jok?« Iz megle je stopil Primož Trubar: »Kaj boš jokal France, s svojimi pesmimi si sam slovenskemu narodu spomenik vzdignil!«

19.42

Skoraj celotna Gallusova dvorana je že zasedena – tudi drugi balkon –, saj je zaradi televizijskega prenosa točnost nocoj še posebej pomembna. S prihodom predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada Vinka Mödernderferja pa se bo slovesnost tudi uradno začela. Takrat bodo v dvorano stopili letošnji Prešernovi nagrajenci.

19.00

Na odru Gallusove dvorane bodo podelili najvišje nagrade za umetnost v državi. Letošnja nagrajenca za življenjski opus sta slikarka in grafičarka Metka Krašovec ter prevajalec in pisatelj Aleš Berger, dobitniki nagrad Prešernovega sklada pa glasbenik Boštjan Gombač, arhitekti iz biroja Ark Arhitektura Krušec Lena in Tomaž Krušec ter Vid Kurinčič, stripovski avtor in karikaturist Tomaž Lavrič, pisateljica Mojca Kumerdej, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar in skladateljica Nina Šenk.

Upravni odbor Prešernovega sklada je od jeseni v novi postavi: vodi ga pisatelj in režiser Vinko Möderndorfer, člani pa so poleg njega še pisatelj in urednik Andrej Blatnik, literarni zgodovinar Miran Štuhec, dramaturginja in prevajalka Mojca Kranjc, igralka Milena Zupančič, dramaturginja Ira Ratej, baletni plesalec in koreograf Tomaž Rode, filmski publicist in kritiki Zdenko Vrdlovec, videast Srečo Dragan, umetnostna zgodovinarka Breda Kolar Sluga, oblikovalec Edi Berk, plesalka in koreografinja Uršula Teržan, glasbenik Hugo Šekoranja, pianist in dirigent Simon Krečič ter violinist, urednik in prevajalec Matej Venier.

Tudi s Trubarjem in Valvasorjem

Scenarij, režija in vezno besedilo slavnostnega večera z naslovom Pevcu vedno sreča laže je delo Nede R. Bric. Gledalci v dvorani in doma pred TV sprejemniki bodo lahko spremljali pogovor treh znamenitih Slovencev – Franceta Prešerna, Primoža Trubarja in Janeza Vajkarda Valvasorja –, ki bodo pretresali kranjske rojake, umetnost, moč peresa in tudi količino kulture, ki jo narod premore toliko stoletij o njihovi smrti.

V nasprotju s preteklimi leti bo kulturni del tokrat močno prepleten s predstavitvami lavreatov in podelitvijo nagrad. V ustvarjalni ekipi večera so igralci Milena Zupančič, Matej Puc, Gregor Čušin, Rok Vihar, nastopil bo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in solist Igor Mitrović, glasbeni duo Urška Taufer, Aljoša Kosor, himno bo izvedla Vokalna skupina Gallina.

Po tradiciji na začetku večera lahko pričakujemo nagovor novega predsednika Upravnega odbora Vinka Mödernddorferja in tudi kako besedo velikega nagrajenca, mojstra besede Aleša Bergerja.