Pri tokijskem olimpijskem stadionu Zaho Hadid nasledil domačin Kengo Kuma

Zasuk pri gradnji tokijskega olimpijskega stadiona: Od mednarodne zvezdnice arhitekture k preverjenemu domačemu imenu.

Objavljeno
28. december 2015 16.23
V. U.
V. U.

Znano je ime arhitekta, ki bo na položaju umetnika gradnje, ki bo načrtoval osrednji stadion za olimpijske igre v Toku leta 2020, nasledil nesojeno londonsko-iraško zvezdnico arhitekture Zaho Hadid.

Kot je znano, je ta s svojim studiem in ekstravagantno futuristično podobo zmagala na natečaju zanj, čemur pa so sledile kritike astronomske cene njenega projekta, peticija njenih japonskih kolegov in naposled odpoved sodelovanja, za katero si je prizadeval sam japonski premier Šinzo Abe.

Od futurizma k japonskim značilnostim

Po pisanju japonskega časnika Japan Times jo bo pri gradnji stadiona, ki bo prizorišče tako otvoritve kot zatvoritve iger, seveda pa tudi niza tekmovanj, nasledil domačin Kengo Kuma, arhitekt in profesor na arhitekturni fakulteti Univerze v Tokiu, ki se je na nov razpis za stadion prijavil skupaj s korporacijo Taisei. Po poročanju Artforuma so pri vnovični izbiri izpostavili kriterije razumnih stroškov, zmožnosti spoštovanja časovnih rokov in tega, ali projekt vsebuje japonske karakterstike.

Projekt za stadion Kenga Kume naj bi tako stal okoli 1,3 milijarde dolarjev (Hadidin je segel do dveh milijard, dvakrat več, kot je bilo predvideno), prekrit bo s streho iz lesa in jekla, izrazito izpostavljeno pa bo tudi zelenje, s katerim se bo prepletala njegova zunanjščina. Tak stadion naj bi nasledil prejšnjega olimpijskega, znanega s tokijskih iger leta 1964, katerega rušenje so končali maja letos. Prvotni stadion je bil sicer zgrajen že precej pred odprtjem olimpijskih iger, leta 1958.

Hadidova se je že odzvala in odločitev japonske oblasti obžalovala, v Kuminem stadionu pa zaznala tudi »opazne podobnosti« z njenim lastnim.