Škotski referendum: James Bond proti Harryju Potterju

Kako so se do skorajšnjega škotskega referenduma opredelili britanski umetniki in estradniki.

Objavljeno
12. september 2014 15.26
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Prihodnji četrtek se utegne v čitanki o evropski zgodovini nemara odpreti nova stran, vrh katere bo zapisan naslov Neodvisna Škotska. Raziskave javnega mnenja pred referendumom o neodvisnosti Škotske so še pred kratkim napovedovale lahko zmago taboru nasprotnikov, a se je trend spremenil. Napeto bo.

Zdaj sta obe strani precej izenačeni. Med zadnjimi anketami je kakšna pokazala prednost podpornikov neodvisnosti, spet druga pa ravno nasprotno. Se kljub temu, da se je izmerjena prednost podpornikov neodvisnosti gibala znotraj »statistične napake«, nekdanjemu stoletnemu imperiju lahko zgodi konec?

Britanska kraljica Elizabeta II. je zaskrbljena, kako bi ne bila, na to ali ono stran pa so v javnosti, kot poroča AP, stopili tudi nekateri umetniki in estradniki. Kdo je kje?

Na seznamu tistih, ki ob razpadu stoletnega britanskega imperija kjub legendarnemu filmskemu udinjanju otoškemu veličanstvu ne bi pretakal grenkih solza, izstopa Sean Connery, prvi in, priznajmo, tisti James Bond, ki je naslednikom zapustil nedosegljive standarde.

Velja za škotskega patriota, ki pa živi pod zelo oddaljenim nebom. Na Bahamih, od koder lahko sonarodnjakom pošilja razglednice z lepimi sončnimi prizori, a je že pred časom podprl neodvisnost in izjavil, da so ljudje na Škotskem sami najboljši varuhi lastne prihodnosti.

Nasproti njemu je mnenje Harryja Potterja alias njegove kreatorke J. K. Rowling, ki deluje na Škotskem, v Edinburghu, in je kampanjo proti neodvisnosti podprla z donacijo kar okoli 1,2 milijonov evrov ter izjavo, da bi bila neodvisnost zgodovinska napaka.

Vpliv zvezdnikov opazen ali zanemarljiv?

Poznavalci menijo, da bo vpliv javnega opredeljevanja zvezdnikov na izid referenduma omejen, a Connery in Rowlingova seveda nista sama. Med tistimi, ki bi radi Združeno kraljestvo videli razdruženo, so še igralec Gerard Butler, avtor Trainspottinga Irvine Welsh in igralec Alan Cumming, znan iz serije Dobra žena (The Good Wife), ki je za to, da se je pridružil kampanji, celo zapustil broadwayske deske. »To je zgodovinski trenutek za vse nas. Priložnost imamo, da v tej deželi usodo vzamemo v svoje roke,« je izjavil.

Med nasprotniki neodvisnosti sta še pevka Susan Boyle in nekdanji menedžer Manchester Uniteda Alex Ferguson, ki velja za najuspešnejšega britanskega nogometnega trenerja, že v preteklosti pa so se kampanji Let's stay together (Ostanimo skupaj) pridružili Mick Jagger, Paul McCartney, Simon Cowell, Judi Dench in drugi. »Škotska, prosim, ostani z nami,« je pred meseci ob podelitvi britov Škote poprosil David Bowie, ki se dogodka sicer ni udeležil, a se je oglasil iz New Yorka, kjer mu tudi drugače tečejo dnevi.

Onkraj liste A pa je na Škotskem že okoli 1300 škotskih pisateljev, glasbenikov in drugih umetnikov podpisalo pismo, v katerem so izrazili prepričanje, da bi neodvisnost spodbudila celo umetniško svobodo. »Glasovali bomo za, ker si predstavljamo boljšo državo. Zdaj jo želimo zgraditi,« so zapisali.