V Berlinu razstava Helmuta Newtona in Grega Gormana

V muzeju fotografije v nemški prestolnici so soočili dva mojstra modne in erotične fotografije.

Objavljeno
10. december 2015 16.09
V. U., STA
V. U., STA
V berlinskem Muzeju fotografije so na ogled postavili razstavo del nemško-avstralskega fotografa Helmuta Newtona. Ob izboru ponatisov strani iz njegove knjige fotografij Pages from the Glossies so razstavili tudi 25 fotografij ameriškega fotografa Grega Gormana. Razstava bo na ogled do 22. maja prihodnje leto.

Kot piše na spletni strani muzeja, razstava v novi luči predstavi številne Newtonove ikonične fotografije. Izbrane fotografije so bile v revijah objavljene med letoma 1956 in 1998, v obdobju, ko je redno dobival naročila priznanih modnih revij. To pa je bila tudi edina stalnica v hitro spreminjajočem se svetu mode.

Izbor fotografij, ki so bile najprej objavljene v revijah, kot so Vogue, Elle, Queen in Stern, je Newton leta 1998 objavil v omenjeni knjigi, ki je izšla pri založbi Scalo v Zürichu. Fundacija Helmuta Newtona povečave eno- ali dvostranskih podob iz te knjige tokrat predstavlja prvič. Na njih so vidni tudi izvirni naslovi, številčenja, komentarji in drugi napisi. Na razstavi so strani predstavljene takšne, kot so izšle v časopisih. Postavitev združuje izbor približno 500 fotografij.

Te so razporejene kronološko, zato je na razstavi mogoče slediti ne le spremembam fotografovega vizualnega jezika, ampak tudi spreminjanju vloge ženske v zahodni družbi od 50. let minulega stoletja dalje.

Gorman v Berlinu predstavlja 25 portretov vidnih osebnosti iz sveta glasbe, vizualnih umetnosti in filma. Med drugim je mogoče videti fotografije Davida Bowieja, Grace Jones, Andyja Warhola in Julianne Moore. Postavitev, ki so jo naslovili Color Works, prvič predstavlja Gormanove barvne fotografije v Nemčiji.