Slovenska beseda leta: znana je deseterica finalistk

Na situ so ostale besede begunec, déležnik, družina, prekarec, približnjakarstvo, trumpizem, uberizacija, zareciklirati se, zdravje in žica.

Objavljeno
03. januar 2017 12.15
V. U.
V. U.

Na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU so se konec lanskega leta prvič podali v iskanje besede leta, kakršne so znane v mednarodnem prostoru. A seveda slovenske. Tiste, ki je najbolj zaznamovala leto 2016 v pozitivnem ali negativnem smislu.

Decembra so zbirali predloge, danes opolnoči pa objavili deset finalistk, za katere je že mogoče glasovati na spletnem ZRCalniku. Te so: begunec, déležnik, družina, prekarec, približnjakarstvo, trumpizem, uberizacija, zareciklirati se, zdravje in žica.

Finalistke je med prelogi izbrala komisija v sestavi dr. Marko Snoj, dr. Simona Klemenčič, dr. Petra Svoljšak, dr. Marijan Dović in Agata Tomažič, nabor izbrank pa je zanimiv, saj, denimo, besede prekarec, približnjakarstvo, trumpizem in uberizacija v iskalnik inštitutovega spletnega slovarja fran.si vtipkaš zaman. Slovar jih ne prepozna.

Iskanje besede leta so namreč razširili tudi na nove, še nepriznane besede. V Delu, denimo, doslej še niste mogli zaslediti izrazov približnjakarstvo in zareciklirati se.

Zmagovalko bo določil glas ljudstva, se pravi vsi, ki bodo do 9. januarja na ZRCalniku oddali virtualni glas, vsak med njimi pa bo sočasno tudi »srečka«, saj na inštitutu napovedujejo tudi žrebanje nagrad. Izžrebanci bodo prejeli en izvod Sinonimnega slovarja slovenskega jezika in tri izvode Slovarja novejšega besedja slovenskega jezika, razglasitev zmagovalne besede pa bo čez teden dni, 10. januarja.