Slovenskim kulturnim ustanovam skoraj 800.000 evropskih evrov

V okviru evropskega podprograma Kultura za leto 2015 so bili uspešni štirje slovenski prijavitelji.

Objavljeno
17. april 2015 15.48
afp/BELGIUM-EU-VOTE
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si
Na razpisu za projekte sodelovanja v okviru evropskega podprograma Kultura za leto 2015 so bili uspešni štirje slovenski prijavitelji. V vlogi vodje projekta je evropska sredstva uspelo pridobiti Zavodu Exodos, Gledališču Glej, Mini teatru in Društvu slovenskih pisateljev. Vsi štirje bodo prejeli podporo EU v skupni višini 799.800 evrov.

Omenjeni zavodi so s svojimi projekti uspeli na drugem tovrstnem letnem razpisu Kultura, ki je eden od dveh podprogramov lani začetega programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa za obdobje 2014–2020. Z dodeljenimi 799.800 evri so dobili skoraj sedem odstotkov vseh razdeljenih sredstev v tej razpisni kategoriji, so sporočili iz Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji (Creative Europe Desk - CED Slovenija), nacionalne informacijske pisarne, ki skrbi za promocijo omenjenega programa in nudi podporo prijaviteljem.

Poleg tega je bilo izbranih še devet projektov, ki jih sicer vodijo tuji koordinatorji, a v njem sodeluje sedem slovenskih partnerjev: Muzej in galerije mesta Ljubljane, CUK Kino Šiška, Lutkovno gledališče Ljubljana, RTV Slovenija, KID Kibla, Društvo X-OP in Zavod Bunker.

Na razpis za projekte sodelovanja 2015 v okviru podprograma Kultura so prispele 603 prijave iz 36 držav. V primerjavi z lanskoletnim razpisom se je število prijav povečalo za polovico. Po številu prijav prednjačijo organizacije iz Italije, sledijo organizacije iz Francije in Španije. Slovenija je po številu prijaviteljev na sedmem mestu – poslala je 27 prijav.

Na razpisu je bilo izbranih 80 projektov sodelovanja, kar predstavlja 13 odstotkov vseh prijav. Med njimi je 16 projektov večjega in 64 projektov manjšega obsega. Najbolj uspešne so bile organizacije iz Francije. Slovenija je po uspešnosti pristala na šestem mestu, med prijavitelji iz 13 novih držav članic EU pa je po črpanju evropskih sredstev na prvem mestu, poudarjajo v CED Slovenija.

V okviru razpisa je bilo na voljo 38 milijonov evrov, od tega bo EU za 80 izbranih projektov namenila 35,3 milijona evrov.